Бізнес переплатив до бюджету 28 млрд грн з податку на прибуток, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес переплатив до бюджету 28 млрд грн з податку на прибуток, - юристи

Казна та Політика
385
Державна Фіскальна Служба України своїм листом від 29 січня 2015 № 2707/7 / 99-99-19-02-01-17 роз’яснила фіскальним органам на місцях, що до травня 2016 року, авансові платежі повинні сплачувати підприємства з річним доходом більше 10, а не 20 млн. грн. При цьому фіскальні органи посилаються на «Перехідні положення» Податкового кодексу України, в якому зазначено, що до травня 2016 платники сплачують податки по старій редакції кодексу, яка діяла до 2015 року.
«Таким чином, реальне виконання приписів чинної редакції Податкового кодексу буде тільки з червня 2016 р. Що призведе до того, що тим підприємствам, які отримують річний дохід від 10 до 20 млн грн також доведеться сплачувати авансові платежі з податку на прибуток ще 1 рік» , – акцентує керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.
Схожа ситуація склалася і по підприємствах, які виплачували дивіденди у попередніх періодах, їм також пропонується переплату за авансовими платежами з податку на прибуток враховувати тільки через півтора року. Таким чином, якщо підприємство виплатило дивіденди, а відповідно і авансові платежі в бюджет, то переплату з податку на прибуток за 2014 можна буде зарахувати в якості поточних платежів тільки з червня 2016 року.
«По суті, підприємства безкоштовно кредитують бюджет і не можуть використовувати свої власні кошти протягом півтора років. Орієнтовно, по всій Україні переплата з податку на прибуток становить 28 млрд грн », – додав юрист.
Такі неоднозначні положення кодексу, а надалі дуже «однозначні» листи фіскальних органів призводять до того, що у підприємств штучно вимиваються обігові кошти, відбувається неправомірна навантаження на платників малого бізнесу, виникають штучні борги за щомісячними авансовими платежами з податку на прибуток за наявності переплати. Що, в свою чергу, призводить до того, що по облікових картках платників починає нараховуватися пеня, а фіскальні органи направляють їм податкові повідомлення-рішення зі штрафними санкціями.
«Так, ДФС слід було б переглянути політику щодо податкових платежів і не збирати податки «наперед». Тим більше, що частина оборотних коштів і так буде заблокована в зв’язку з введенням ПДВ рахунків », – резюмував Кочкаров.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас