Банк "Надра" з 2009 року перебував на подушці штучного дихання - директор-розпорядник ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" з 2009 року перебував на подушці штучного дихання - директор-розпорядник ФГВФО

Кредит&Депозит
335
Про це заявив на прес-конференції директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтин Ворушилін, говорячи про причини проблем у банку “Надра”. “Те, що там дуже багато непорядності з боку колишніх акціонерів (до 2009 р.) – це 100%”, – зазначив глава ФГВФО.
“Ми створили в банку “Надра” групу, яка займається цими проблемами. Моя точка зору, що банк “Надра”, починаючи з 2009 р., перебував на подушці штучного дихання, так би мовити, був не живий, і рятувати його в принципі не треба було”, – додав Ворушилін.
За словами директора-розпорядника ФГВФО, проблемою фінустанови є відсутність застав з рефінансування, отриманого банком “Надра” за попереднього керівництва та власників банку, зокрема Ігоря Гіленка і братів Сегаль.
“Ми зараз виплатимо більше 3,5 млрд грн вкладникам банку. Ця сума повинна бути забезпечена активами, які надавали в свій час в якості застав Гіленко і брати Сегаль. Тому ми зараз щільно цим займаємося і піднімаємо всі документи, які є на балансі для того, щоб якось дістатися до цих активів, щоб з цих активів отримати хоч якісь гроші і компенсувати ті кошти, які ми виплатимо вкладникам” – підкреслив Ворушилін.
“Пройшло вже 5-6 років, потрібно піднімати дуже великий пласт. Були формальні видачі кредитних коштів, ніби як правильно все оформлено, але застави як такого там немає. Просто вкрадені активи. Тут ще не оране поле діяльності як для нас (ФГВФО), так і для прокуратури. Без їхньої допомоги ми не доберемося до цих панів, які нагріли руки дуже добре”.
Щодо рефінансування, отриманого банком “Надра”, коли його власником був вже Дмитро Фірташ, Костянтин Ворушилін повідомив: “Рефінанс, який брався новими акціонерами – по ньому застави всі на місці. Їх з лишком вистачає перекрити ті запозичення, які робилися. Всі ці заставні активи підуть на погашення рефінансування НБУ”.
Як відомо, голова правління банку “Надра” Ігор Гіленко перебуває в розшуку у зв’язку з фінансовими зловживаннями.
Зокрема, Гіленко підозрюється в організації присвоєння 6,4 млрд грн рефінансування, виділеного банку “Надра” в 2008 р.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас