Нову мобільну мережу запустять через 6 років під 67 тисяч абонентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нову мобільну мережу запустять через 6 років під 67 тисяч абонентів

Технології&Авто
1018
У Національну систему конфіденційного зв’язку (НСКЗ), про створення якої заявляли, увійде транспортна мережа, система захищеного доступу держорганів в інтернеті, система захищеного електронного документообігу, спеціальна інформаційно-телекомунікаційна система захищеної відеозв’язку та спецмережа мобільного зв’язку.
Про це сказано в постанові Кабміну №303 «Деякі питання організації міжвідомчої обміну інформацією в Національну систему конфіденційного зв’язку».
«Мова не йде про створення оператора стільникового зв’язку, мобільність мається на увазі як можливість забезпечення зв’язку в будь-якій точці країни, де завгодно і коли завгодно», – повідомив директор департаменту телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом Адміністрації Держкомзв’язку Володимир Смоляр.
Кількість користувачів НСКЗ оцінюється в 67 тисяч. Основних «абонентів» одинадцять: держоргани і місцеве самоврядування, силові структури, ГСЧС, держпідприємства, швидка допомога та ін.
При цьому, наприклад, диспетчерський зв’язок (для МНС, швидкої допомоги, служби охорони, нацгвардію та ін.) Буде об’єднана єдиною системою шифрування, а діяти вона буде виключно на базі державних станцій та підстанцій.
«Зараз ми розробляємо пропозиції, на основі яких і буде прийматися рішення про технології. Треба передбачити відеозв’язок, закриту електронну пошту для держорганів – ми повинні будувати систему майбутнього, яка не застаріє в найближчі десять років », – зазначив глава Держкомзв’язку Володимир Звєрєв.
При цьому, за його словами, процедури узгодження вельми тривалі, тому з урахуванням часу на вибір і затвердженням технологічних рішень, розробку проектної документації, проведення тендерів та встановлення обладнання система може бути розгорнута протягом шести років. Причому це у випадку, якщо не буде проблем з фінансуванням.
Скільки коштуватиме створення всієї системи – чиновники відмовляються оцінити. Але припускають, що залучати гроші доведеться не тільки з бюджету. «Можуть бути і гранти, і іноземна допомога. Може бути і добровільна допомога. Було кілька випадків, коли до нас зверталися патріоти-емігранти, охочі передати кошти саме на створення безпечної системи зв’язку для силових структур », – повідомив Володимир Смоляр.
А оскільки немає ні часу, ні коштів створювати з нуля конфіденційну мережу, чиновники не виключають покупку послуг у мобільних операторів.
«Ми не настільки багаті, щоб побудувати свою систему. Найбільш поширена практика у світі не виключає оренди каналів зв’язку у приватних операторів. Поверх мережі йде шифрування нашими ключами, чим забезпечується таємність переговорів », – зізнався Смоляр.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас