Іллічівський порт презентував 12 інвестиційних майданчиків для залучення інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іллічівський порт презентував 12 інвестиційних майданчиків для залучення інвесторів

Казна та Політика
601
Іллічівський морський торговельний порт презентував 12 інвестиційних майданчиків, які він виділив на своїй території для потенційних компаній-інвесторів.
Про це під час виступу на інвестиційному форумі “Іллічівський порт. Державно-приватне партнерство. Інвестиції, стратегія, розвиток” заявив керівник порту Юрій Крук.
За його словами, у разі будівництва нових потужностей, перевалка зернових і навалювальних вантажів в Іллічівському порту може збільшитися на 15 млн тонн на рік і становитиме понад 30 млн тонн.
Крук зазначив, що був проведений ретельний аналіз майданчиків, які пропонуються потенційним партнерам-інвесторам.
Зокрема, під розвиток перевалки зернових надається чотири інвестиційні майданчики. Перша – частина 2-го терміналу, де розташовані 9-й і 11-й склади, спеціалізований комплекс з перевалки наливних вантажів, розташований на ділянці, що прилягає до 7-го причалу.
“Тут планується будівництво зерноперевантажувального комплексу та комплексу з перевалки масел, загальною потужністю не менше 3 млн тонн на рік”, – зазначив Крук.
За його словами, другий майданчик – частина 2-го терміналу – майданчики в тилу 8-го і 9-го причалів, де глибини – до 11,5 метрів. Зазначивши, що дані причали виведені з експлуатації і потребують реконструкції, Крук акцентував увагу на тому, що в даному проекті зацікавлені кілька компаній.
Третій майданчик під перевалку зернових – 24-й критий склад (10 тис. кв. м), потужність якого після технічного переоснащення та реконструкції досягне, як передбачається, не менше 1,2 млн тонн на рік. Четвертий майданчик – тилові площі (8 га), де розташоване ремонтно-будівельне управління порту, які реально використовувати під елеватор.
За словами Крука, розвиток напрямку з перевалки вугільно-рудних вантажів передбачає виділення двох інвестиційних майданчиків: перший термінал, а також тили 10-го причалу.
“Основна ставка робиться на перевалку зернових і вугільно-рудних вантажів. Ми представили 12 інвестиційних майданчиків, які пропонуються для реалізації потенційним інвесторам – вантажовласникам. Як тим, які вже співпрацюють з портом, так і тим, які виявили бажання залучити інвестиції і мають сьогодні вантажну базу”, – сказав Крук.
За словами Крука, в 2014 р. порт досяг максимального вантажообігу за останні 5 років – 14,6 млн тонн на рік. За підсумками 5 місяців поточного року даний показник склав 6,524 млн тонн, що на 600 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період 2014 року.
“Проектна потужність порту – 30 млн тонн переробки вантажів на рік. Тобто, за існуючими потужностями – потенціал збільшення 15 млн тонн. Я повинен сказати, що історичний максимум, досягнутий на потужностях порту, становив 19,5 млн тонн переробки, що було ще в радянські часи”, – зазначив Крук.
Нагадаємо, в січні-квітні 2013 р. вантажообіг ІМТП становив 4,706 млн т, з приходом Крука на посаду начальника порту, тільки за чотири місяці 2015 р. цей показник досяг майже 6 млн. т. Таким чином, за фінансовими показниками порт вийшов з останнього місця (результат першого півріччя 2013 р. – збитки 33 млн грн) на 2 місце в галузі (чистий прибуток за підсумками першого кварталу 2015 р. склав 257 млн грн.)
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас