Що потрібно знати за місяць до переведення бізнесу на ПДВ-рахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що потрібно знати за місяць до переведення бізнесу на ПДВ-рахунки

Казна та Політика
2572
З 1 липня 2015 система електронного адміністрування ПДВ запрацює на постійній основі.
Дата старту переноситися не буде. Заступник міністра фінансів Олена Макеєва повідомила, що строки введення повноцінного електронного адміністрування ПДВ залишаються колишніми і в держави все готове для цього.
Відзначимо, з 1 лютого система електронного адміністрування ПДВ почала працювати в тестовому режимі. Кожному платнику податку був відкритий спецрахунок в Держказначействі на підставі даних Державної фіскальної служби, на який підприємство має перерахувати суму податку, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками звітного періоду. При цьому підприємства могли виписувати податкові накладні, не прив’язуючись до суми податку, яка буде перерахована до бюджету.
А ось вже з 1 липня 2015 суми ПДВ у виписаних накладних повинні будуть покриватися або наявним податковим кредитом (сумою ПДВ, яку має відшкодувати держава) або «зарезервованою» сумою власних коштів на ПДВ-рахунку. Таким чином, держава отримує гарантію, що всі суми ПДВ, зафіксовані в податкових накладних, будуть сплачені до бюджету.
«Суму податку, на яку платник матиме право зареєструвати податкову накладну, він може дізнатися шляхом направлення електронного запиту в систему електронного адміністрування (СЕА). У відповідь він отримає витяг, в якому буде вказана реєстраційна сума », – пояснила юрист юридичної фірми FELIX Інна Плескач.
Якщо обсяг ПДВ у податковій накладній виявиться більше, ніж залишок грошей на спецрахунку, підприємство повинно поповнити його на відсутню суму. При цьому кожен день «підкидати дрова» на ПДВ-рахунок немає необхідності, тому що терміни реєстрації податкових накладних – 15 календарних днів, роз’яснив податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.
«Думаю, більшість компаній вже розрахували для себе приблизний бюджет і план поповнення ПДВ-рахунки виходячи з плану (прогнозу) продажів за перше півріччя 2015 року. Крім того, в системі у них є залишки ПДВ 2014 (перехідний період надавав платнику податку право перенести залишки податкового кредиту в систему в 2015 році) », – сказала вона.
Тому, на її думку, фінансового колапсу в бізнес-середовищі через запуск СЕА не передбачається.
Інна Плескач додає, що крім цього, з 1 липня 2015 всім платникам автоматично збільшать ліміт реєстрації податкових накладних на суму середньомісячного ПДВ, що сплачується до бюджету протягом останніх 12 місяців.
«Таким чином, кожному платнику забезпечать резервну суму ліміту. Вона автоматично щоквартально буде оновлюватися і перераховуватися», – уточнила експерт.
Нагадаємо, що штрафні санкції за порушення терміну реєстрації податкових накладних вже введені і їх розмір залежить від прострочення: чим більше термін прострочення, тим більше штраф. І вже з липня вони почнуть діяти запрацюють в повному обсязі, без будь-яких застережень і пільг.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас