Влада КНР планує зняти обмеження на закордонні інвестиції для приватних осіб і компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада КНР планує зняти обмеження на закордонні інвестиції для приватних осіб і компаній

Фондовий ринок
502
Влада КНР планує зробити новий крок в рамках зусиль щодо полегшення конвертованості юаня, знявши обмеження на закордонні інвестиції для приватних осіб і компаній, пише газета The Wall Street Journal.
За словами джерел в офіційних колах КНР, Держрада Китаю в наступні кілька тижнів зніме діючі в даний час обмеження і дозволить приватним особам і компаніям прямі покупки акцій, облігацій, а також нерухомості за кордоном.
На початковому етапі такі інвестиції будуть можливі лише в певних торгових зонах, проте з часом програма буде розширена, зазначають джерела.
“Це прорив, – зазначає Ханс Шень, глава Hony Capital Ltd., одного з найбільших у Китаї фондів прямих інвестицій. – Однак виконуватися цей проект буде з великою обережністю, так як уряд хоче контролювати ризики”.
Поступовий підхід є традиційним для китайської влади, що дозволяє їм мінімізувати ризики для економіки, продовжуючи необхідні економічні реформи, пише WSJ.
Заходи пом’якшення контролю за рухом капіталу необхідні для інтернаціоналізації китайської нацвалюти, відзначають експерти.
Це дасть китайським інвесторам більше можливостей для управління своїми ресурсами, відкриє нові можливості для компаній сфери фінансових послуг та допоможе Китаю переорієнтувати економіку більшою мірою на споживчий сектор і сферу послуг.
Однак пом’якшення також несе в собі серйозні ризики. За словами джерел, уряд хотів би уникнути збільшення відтоку коштів з КНР, а також подальшого ослаблення економічного підйому.
Швидкий відтік коштів з Китаю чинитиме тиск на юань в плані необхідності його подальшого зміцнення, що негативно позначиться на конкурентоспроможності китайських компаній за кордоном.
Очікується, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) до кінця 2015 року закінчить перегляд системи спеціальних прав запозичення (SDR), який проводиться двічі на десятиліття. За підсумками перегляду юань може бути оголошений офіційною резервною валютою – це сприятиме розширенню використання юаня.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас