Українці вкладаються в золото і срібло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці вкладаються в золото і срібло

Банківські метали
2022
Незважаючи на зростання цін на прикраси, обсяги продажів ювелірних виробів в Україні збільшуються, говорять представники торговельних мереж.
Причому цінники змінилися суттєво: за даними корпорації «Укрзолото», подорожчання виробів з дорогоцінних металів за перший квартал 2015 р. склав приблизно 20%. А ціна за грам в золотих виробах Столичної ювелірної фабрики збільшилася з початку року на 30%.
«Водночас ціна на золото в закупівлі піднялася на 35%, зросла вартість натуральних і синтетичних каменів через курс долара, зростання цін на обладнання та витратні матеріали вплинуло на вартість роботи», – обґрунтувала комерційний директор «Столичної Ювелірної Фабрики» Оксана Назарова.
Експерт зазначила, що крім суто ринкових причин на ціну виробів у роздробі вплинула також зміна в податковому законодавстві. З початку цього року всі вітчизняні виробники ювелірних виробів повинні сплачувати збір на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 10% вартості основного дорогоцінного металу в сплаві, тобто золота або срібла, з якого виготовлено виріб, за цінами Нацбанку.
«Звісно, сплачує кінцевий споживач, але тут питання ще в тому, що податок ми повинні заплатити до продажу виробу, ще на етапі подачі продукції на таврування. По суті це заморожені гроші, які виробник отримає колись у перспективі при продажу вироби», – пояснила Назарова.
Тож середній чек в ювелірних магазинах в порівнянні з минулим роком зріс приблизно на 65%, тоді як, за словами комерційного директора «Укрзолота» Григорія Курносова, продажі (у виробах) зросли в середньому на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Зате в інтернет-торгівлі середній чек за рік практично не змінився. «Як обирали торік золоті вироби в середньому по 2 тис. грн, а срібло – до 200 грн, так і зараз. Є, звичайно, покупки і по 20-25 тис. грн. Але рідко. Наймасовіші купівлі – на хрестини або весілля», – розповів Денис з «Оніксу».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас