За скільки продають? Кабмін підрахував вартість держпідприємств, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За скільки продають? Кабмін підрахував вартість держпідприємств, - ЗМІ

Казна та Політика
1195
У розпорядженні ЗМІ потрапив проект постанови Кабміну, якою Мінекономіки затвердило перелік 50 найбільших держпідприємств на підставі їх балансової вартості за станом на грудень 2014 року. Згідно з пояснювальною запискою до документа, проект розроблений для виконання Україною своїх зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Переважно, список активів складається з підприємств, що не підлягають приватизації. В основному, це енергетичні, хімічні та інфраструктурні об’єкти. Десять підприємств в переліку затверджені до продажу урядовою постановою № 271 від 12 травня. Серед них – “Одеський припортовий завод”, “Сумихімпром” і морські торговельні порти.
У МЕРТ від офіційних коментарів відмовилися. Але пояснили, що сформований список найдорожчих підприємств України – формальність.
“Цей список досить умовно показує вартість держактивів і підготовлений на виконання домовленостей з МВФ, – пояснило джерело в міністерстві. – Якби оцінка проводилася на підставі ринкової, а не балансової вартості, то він би дещо змінився. Зрозуміло, балансова вартість – умовний показник, але він дає Фонду (держмайна) розуміння, скільки можуть коштувати українські активи, який основний масив держпідприємств. Це дасть можливість успішно співпрацювати з МВФ над планами щодо реструктуризації їх боргів, прорахувати фінансові ризики при кредитуванні української економіки. Цей документ нікуди не піде і навряд чи буде на щось впливати “.
Високопоставлене джерело в Кабміні уточнило, що проект розпорядження ще не винесений на розгляд уряду, оскільки не пройшов узгодження з низкою міністерств.
Згідно з урядовою оцінкою, найбільшими держпідприємствами є НАК “Енергоатом” (+199,5 млрд грн) і НАК “Нафтогаз України” (+176,7 млрд грн).
П’ятірку найбільш дорогих українських підприємств замикають ДП “Південно-західна залізниця” (27 млрд грн), “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (24,3 млрд грн) та ПАТ “Укргідроенерго” (21,3 млрд грн). На останньому місці в списку – ДП “Укрспирт”, активи якого оцінено в 1,2 млрд грн.
У документі також зазначено довгострокові та поточні боргові зобов’язання всіх підприємств, фінансовий стан за минулий рік. У переліку немає жодного підприємства, яке не має короткострокових боргових зобов’язань, “довгих” або поточних боргів. У більшості випадків борги перевищують 50% балансової вартості і складають мільярди гривень.
Усього кілька компаній не мають довгострокових зобов’язань, а тільки поточний борг. Серед них:
- НСК “Олімпійський” (6,7 млрд грн) при сумі поточного боргу близько 155 млн грн;
- ПАТ “Аграрний фонд” (6,1 млрд грн) із заборгованістю близько 400 млн грн.
Найбільші збитки минулого року продемонстрували:
НАК “Нафтогаз України” – 80,1млрд грн;
НАК “Енергоатом” – 6,5 млрд грн;
ДП “Укркосмос” – 2,3 млрд грн;
ДП “Південний машинобудівний завод ім. Макарова” – 1,2 млрд грн.
Всього збитковими, згідно з інформацією МЕРТ, є 21 підприємство.
Нагадаємо, в 2015 році уряд заявив про серйозні наміри позбутися неліквідних активів і завершити приватизацію рентабельних підприємств, на фінансування яких у держави не вистачає коштів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас