НБУ проти законодавчого врегулювання реструктуризації споживчих кредитів в інвалюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ проти законодавчого врегулювання реструктуризації споживчих кредитів в інвалюті

Кредит&Депозит
4008
Національний банк України (НБУ) виступає проти законодавчого врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, повідомив директор юридичного департаменту НБУ Володимир Новіков.
“Національний банк проти законодавчого врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті. Як неодноразово зазначалося, втручання держави в господарську діяльність банків та їх правовідносини з клієнтами неприпустимо”, – сказав він,коментуючи законопроект про примусову конвертацію всіх споживчих кредитів за курсом на день їх оформлення без обмеження суми заборгованості (№1558-1), який депутати 21 травня підтримали у другому читанні, вирішивши відправити на підготовку до третього читання.
Крім того, як зазначив Новіков, програмою кредитування Міжнародного валютного фонду за механізмом розширеного фінансування задекларована добровільність переговорного процесу між позичальниками і банками про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.
“Держава і Національний банк не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнятий закон, що передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент України застосує право вето щодо цього закону”, – процитував він вимоги програми.
За оцінкою Новікова, норми цього законопроекту суперечливі і “викликають більше питань, ніж відповідей”.
“Регулятор виступає за вирішення проблем валютних позичальників виключно на добровільних засадах, як це, наприклад, передбачено Меморандумом щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, запропонованого банками”, – підкреслив він.
При цьому В. Новіков додав, що умови для практичної реалізації цього документа вже з’явилися: Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, що звільняють від оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходи фізичної особи-позичальника, які виникають після прощення кредитором частини боргу.
Як повідомлялося, в першій декаді травня регулятор повідомив, що в Україні почав діяти меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.
Меморандум був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в інвалюті, і передбачає реструктуризацію кредитів в іноземній валюті, отримані під заставу нерухомості, залишок по основній частині яких не перевищує 2,5 млн гривень за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на 1 січня 2015 року.
Меморандум підписали 11 банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас