Україні потрібно залишити одну фондову біржу, - голова Бухарестської фондової біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно залишити одну фондову біржу, - голова Бухарестської фондової біржі

Фондовий ринок
479
Україні потрібно залишити одну фондову біржу.
Таку думку висловив журналістові Delo.UA СЕО Бухарестської фондової біржі, а в минулому голова Варшавської фондової біржі Людвіг Соболевський, під час дискусійної панелі, організованої Унікредит Банком в ході щорічного форуму ЄБРР.
За його словами, зараз, в умовах проблем із залученням ресурсів з банківської системи і непрацюючого фондового ринку, українські компанії, в тому числі малий і середній бізнес, можуть скористатися можливостями сусідських ринків, наприклад, Варшавською фондовою біржею і її альтернативним майданчиком New Connect.
Однак, за останній рік він побачив скорочення інтересу як з боку польських інвесторів до українських компаній, так і від українських компаній щодо виходу на Варшавську біржу.
Соболевський впевнений, для того щоб мати майбутнє, Україна повинна розвивати свій фондовий ринок, і для цього потрібно в першу чергу залишити одну фондову біржу, тоді як зараз в Україні налічується десять біржових майданчиків.
“Одна фондова біржа з хорошим клірингом і розрахунковою системою, сконцентрувала у собі ліквідність, дозволить Україні зробити крок вперед”, – зазначає Соболевський.
За його словами, для цього необхідно посилення законодавства, так як ніхто не піде на це добровільно, але його обнадіює нова команда НКЦПФР.
“Я знаю, що зараз в уряді нові люди, і вони дотримуються таких же поглядів. Модернізація необхідна для того, щоб дати доступ до капіталу українським компаніям, – вважає Соболевський. – Необхідно прибирати зайві обмеження і застосовувати нові, які допомогли б адаптувати ринок під міжнародні умови “.
Він також нагадав, що в Польщі спочатку також велася дискусія про те, скільки бірж потрібно країні. “Були думки, що краще мати більше однієї біржі в країні, тим більше, що до Другої світової війни в Польщі було 5 фондових бірж, наприклад, валютна або сировинна, – розмірковує Соболевський. – І звичайно у нас були дебати, але я радий, що ми, врешті-решт, прийшли до рішення залишити одну біржу. Це єдиний правильний шлях “.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас