Страховикам зроблять апгрейд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховикам зроблять апгрейд

Казна та Політика
570
Вчора парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував депутатам прийняти в першому читанні нову редакцію закону «Про страхування». Незважаючи на те що робота над документом не припиняється вже протягом п’яти років, до нього мають багато претензій і депутати, і страховики. Крайній термін прийняття закону – кінець року.
Перехідний прапор
Парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності 19 травня рекомендував депутатам прийняти за основу законопроект № 1797-1 «Про страхування». Документ зареєстровано 6 лютого групою депутатів від коаліції. Альтернативний законопроект № 1797 його автор Антон Яценко відкликав, розповів голова профільного комітету Сергій Рибалка.
Робота над новою редакцією закону про страхування триває з 2010 року. Майже три роки тому, 22 травня 2012-го, законопроект № 0965 з новою редакцією профільного закону був прийнятий за основу, але друге читання так і не відбулося. Роботу над документом відновили в жовтні 2013 року, але до другого читання законопроект знову не «дожив». Документ розроблявся з урахуванням норм директив ЄС. У ньому передбачені окремі класи страхування для ризикового страхування і страхування життя, впроваджується електронний поліс, а також розроблено механізм пруденційного нагляду. Крім того, компанії зі страхування життя отримають доступ до інвестиційного страхування, а також до ринку медичного страхування. Посиляться вимоги до забезпечення платоспроможності та фінансової стійкості страховиків. Перестрахувальна діяльність підлягатиме ліцензуванню, а доступ на ринок страховиків-нерезидентів буде спрощено.
Доопрацювати не можна ухвалити
Незважаючи на те що робота над документом ведеться безперервно вже більше п’яти років, подана редакція нового закону «Про страхування» влаштовує не всіх депутатів і учасників страхового ринку. Члени комітету запропонували доопрацювати документ під час його підготовки до другого читання. «Я чекав впровадження більш глибокого регулювання страхового ринку. У законопроекті необхідно передбачити створення на страховому ринку структури, аналогічної банківському Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що дозволить без проблем виводити з ринку проблемні компанії», – вважає член комітету Руслан Демчак. «Необхідно доопрацювати документ в частині розширення наглядових функцій і повноважень тимчасового адміністратора. Зараз тимчасовий адміністратор працює в СК «Гарант-Авто», і ми бачимо всі проблеми в існуючому законодавстві», – пояснив депутатам член Нацкомфінпослуг Олександр Зальотов.
Зауваження є навіть у Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. «Документом передбачається створення пенсійних та інвестиційних фондів. Пропонуємо, щоб управлінням цими фондами займалися компанії з управління активами, підконтрольні НКЦПФР», – сказав представник НКЦПФР в ході засідання комітету. «Під час роботи над документом були скасовані відмінності між брокерами та агентами. Дуже важливо чітко розділяти ці поняття. У законодавців є розуміння цього, тому до другого читання потрібні зміни», – каже директор Федерації страхових посередників України Сергій Іншаков.
Спірне питання
Є зауваження і у страхового ринку, наприклад, щодо створення саморегулівної організації (СРО). «Ми проти обов’язкового членства страховиків у СРО. В Україні понад 400 компаній мають ліцензії на страхування, але тільки 100 з них займаються реальним страхуванням. Повернутися до ідеї створення СРО можна через три-чотири роки, після того як завершиться процес очищення страхового ринку», – вважає президент Української федерації страхування Андрій Перетяжко. Тема СРО неодноразово ставала каменем спотикання між депутатами і страховиками: норма про її створення то з’являлася, то зникала з проекту.
Неврегульованим залишається питання процедури ліквідації та реорганізації СК. «Хотілося б детально прописати механізм передачі страхового портфеля», – назвав одну з проблем Андрій Перетяжко. Втім, незважаючи на ряд зауважень до документа, члени комітету усе ж таки підтримали його. Закон «Про страхування» є одним з першочергових для страхового ринку: у «Комплексній програмі розвитку фінансового сектору», прийнятій Національною радою реформ в п’ятницю, 15 травня, прийняття закону обіцяно до кінця року.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас