"Газпром" почав будувати "Турецький потік" без дозволу Туреччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" почав будувати "Турецький потік" без дозволу Туреччини

Енергетика
1550
“Газпром” вперше запустила великий експортний проект без зобов’язуючих угод по ньому: на даний момент Анкара не дала свою згоду на будівництво “Турецького потоку”.
“Газпром” вважає, що договір з Туреччиною буде укладено після парламентських виборів у цій країні, які стартують 7 червня. У свою чергу, Анкара чекає ще і знижок для державної нафтогазової компанії Botas.
Рішення про початок прокладки газопроводу “Газпромом” дає Туреччині перевагу в переговорах, але російській компанії фактично нічого втрачати: монополія вже платить за простій робіт підрядній італійській компанії Saipem.
“Робота буде вестися двома кораблями в залежності від умов прокладки. Так от, на мілководді роботи почнуться в першій декаді червня”, – сказав член правління “Газпрому” Олег Аксютін.
Російський газовий монополіст поспішає привести газ до Туреччини і Південно-Східну Європу, перш ніж Євросоюз зможе реалізувати свою контрстратегію з постачання газу з Ірану і Туркменістану. Однак після парламентських виборів у Туреччині може змінитися міністр енергетики, що може утруднити переговорний процес між Москвою та Анкарою по “Турецькому потоку”.
Як повідомлялося, “Газпром” дав команду класти труби для “Турецького потоку”. Монополіст інформував будівельну компанію Saipem про початок роботи з морського трубопроводу в Чорному морі.
Як відомо, Saipem був найнятий для будівництва “Південного потоку”, будівництво якого повинне було початися ще восени минулого року. Рішення керівництва Росії не будувати “Південний потік” застало трубоукладальний флот Saipem біля російських берегів, звідки мало розпочатися укладання.
Після цього кораблі італійських будівельників відійшли в болгарський порт Варна, де залишаються до теперішнього моменту (це підтверджують дані глобальної системи позиціонування морських судів). При цьому “Газпром” продовжував оплачувати послуги простоюють кораблів Saipem.
При цьому в РФ погрожують повністю відмовитися від транзиту газу по території України.
“Турецький потік” протяжністю близько 1100 кілометрів, за розрахунками “Газпрому”, складатиметься з чотирьох ниток. “Газпром” має намір транспортувати по ньому паливо в країни Південно-Східної Європи, в тому числі до Греції.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас