Будинки-монстри Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будинки-монстри Києва

Нерухомість
3358
Окрім безконтрольної роздачі земельних ділянок під забудову, столиця має ще й проблему криворуких архітекторів, які в гонитві за збільшенням квадратних метрів забувають про стиль, будівельні норми, обмеження висоти в історичній частині міста.
13-й поверх – нещасливий
З останніх у столиці – скандал навколо будинку на вул. Нижній Вал, 27-29, де забудовник вирішив «трохи» змінити узгоджений містобудівною радою проект, в результаті чого на Валах виросло невідомо що. Проектувальники вже отримали статус «недоархітекторів», а сама новобудова – назва «Монстр на Подолі».
Починалося все як завжди. Приїхали міцні хлопці, швидко встановили паркан (за ним виявилися магазин, ресторан «Ель-Асадор», який незадовго до цього підпалили, кілька кіосків). А на інформаційному щиті був оприлюднений проект 7-поверхового житлово-офісного центру, або 3 мансардних, 4 звичайних. Про таку висотності, до речі, в 2011 році заявляв і сам забудовник – ТОВ «Пателі Лізинг».
Але влітку 2013-го кияни помітили, що будівельники, досягнувши проектної висоти, не зупиняються. Тепер маємо махину на 13 поверхів і ніякого натяку на архітектуру старовинного Подолу, перевищення дозволеної в історичному центрі висоти в 27 метрів майже на 7 метрів – до 33,9 м.
Міська влада намагається протистояти спритникам. Департамент архітектури подав позов до Господарського суду, і той минулого тижня заборонив реєстрацію права власності і введення «монстра» в експлуатацію, поки власник не демонтує незаконні верхні поверхи.
Монстр на вул. Грушевського
«Київські князі в труні перекинуться, якщо ми його не знесемо», – так відгукнувся про це будівництво Віктор Ющенко. Що ж, і все-таки перевертаються. Тому що містобудівна рада погодила 7-11 поверхів на вул. Грушевського, 9-А. Наступний розгляд проекту дозволило 8-15. Але на схили Дніпра «сіли» 22 поверхи, заселені нардепами, суддями, прокурорами, спортсменами та іншими, хто може собі дозволити викласти кілька мільйонів за квадратні метри.
Зараз, наприклад, 3-кімнатну квартиру в цьому будинку продають за 1 млн. доларів, 2-кімнатну – за 940 тисяч, 4-кімнатні з ремонтом – за 2,8 млн., без – за 1, 24 млн., а житло з 6 кімнат «потягне» на 5,6 млн. «зелених». Нижче побудований ще один «монстрик» на 11 поверхів, а пейзаж правого берега безнадійно зіпсований.
Львівська площа: скляний прямокутник замість фонтана
Кияни навіть зраділи, коли непрацюючий фонтан біля Будинку торгівлі обнесли парканом. Тим більше, що напис на інформаційному табло була багатообіцяючою: реконструкція басейну, що бризкає. Але над парканом з’явився перший поверх, другий. Коли почали будувати третій, городяни зацікавилися проектом. А той передбачав тільки два поверхи, озеленення тераси, багато світла і фонтанів. Як і на якому етапі проект зазнав настільки разючі зміни, та ще й був узгоджений, залишилося за кадром. Відтепер на Львівській площі стоїть скляний прямокутник сумнівною архітектурної цінності. А фонтан можна буде побачити хіба що в разі прориву каналізації.
ТРЦ «Троїцький»: знесли заради Євро-2012
Незаконну будівлю в столиці знести все-таки можна. Але якими зусиллями, знають ті, кому довелося готувати Київ до Євро-2012. Нагадаємо, проведення футбольного чемпіонату ще за п’ять років до нього заважав якийсь ТРЦ «Троїцький», який взявся будувати ТОВ «Юджин». З’ясувалося, що він перешкоджає евакуації вболівальників зі стадіону.
Багато років велися переговори між владою та інвесторами, чиновники від Євро неодноразово погрожували відібрати в України право проводити змагання, якщо скандальну забудову не знесуть. Нарешті досягли історичних домовленостей: «Троїцький» знесли повністю, а інвестору в якості розради залишили підземний паркінг під ним, можливість продовжити будівництво після проведення чемпіонату, а також «Юджин» виграв тендер на право реконструкції готелю «Спорт». Поки із запланованого в 2013 році відкрито підземний паркінг, а готель після капітальної реконструкції тепер називається ParkInnbyRadissonTroyitska.
Вулиця Олеся Гончара, 17-23: суди забороняють, а монстр будується
Якби не протести і судові позови місцевих жителів, у буферній зоні Софії Київської з’явився б ще один монстр. Житловий комплекс «Фреско-Софія» почали будувати у 2008 році серед невеликих старовинних будинків максимум на два під’їзди, але не вище 5 поверхів. Новий монстр вдвічі вище навколишньої забудови, а про його довжині свідчить сам номер, який об’єднує чотири будинки. Але жителі не здаються. Суди йдуть за судами, рішення приймаються то на захист киян, то забудовників, і важко розібратися, чим все закінчиться. Останні дані такі: у березні 2014-го Апеляційний суд зобов’язав демонтувати незаконну забудову. На сайті житлового комплексу «Фреско-Софія» зазначено, що будівництво заморожено.
До речі
Нещодавно заступник голови КМДА Павло Рябікін повідомив, що міська адміністрація готує позови до прокуратури та суду, щоб змусити будівельників демонтувати зайві поверхи в історичних будівлях і новобудовах, яких не було в проектах реконструкції. Крім Нижнього Валу, 27-29, у переліку будівлі по Музейному провулку, 2-А, Десятинному провулку, 3-5, Будинок профспілок на Майдані Незалежності.
За матеріалами:
zagorodna.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас