Пенсія українця залежатиме від його доходів, не лише від Пенсійного фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсія українця залежатиме від його доходів, не лише від Пенсійного фонду

Казна та Політика
10842
Уряд анонсував нову пенсійну реформу, яка має запрацювати на повну потужність вже від 1 січня 2017 року. До того часу слід навести лад в існуючій солідарній системі виплат, ліквідувати спеціальні пенсії та, врешті, запровадити накопичувальну систему. Експерти схвалюють, що Міністерство соціальної політики взялось за неповоротку пенсійну систему: український ринок до цього готовий.
Українці отримуватимуть пенсії за новою системою, анонсував міністр соціальної політики Павло Розенко. Мова йде про те, що спершу потрібно навести лад у діючій солідарній системі забезпечення. Зараз, фактично, діє принцип взаємодопомоги поколінь: економічно активне та працездатне населення відраховує певну частину доходу на утримання пенсіонерів. За словами Розенка, цей спадок Радянського Союзу ділить людей на класи, адже передбачає спеціальні пенсії. Цей підхід змінять, обіцяє відомство: з 1 січня 2016 року пенсії для держслужбовців, депутатів та прокурорів нараховуватимуть за тим же законом, що і решті українців. Привілеї, каже чиновник, залишаться тільки у військових.
Друга серйозна зміна – запровадження накопичувальної системи. Мова іде про те, що страховий внесок відраховуватиметься на рівні 2% у 2017 році, а до 2022 він збільшиться до 7%. Паралельно з цим зменшуватимуть розмір нарахувань за заробітну плату, яку роботодавець відраховує за кожного працівника до Пенсійного фонду. Запроваджувати цей принцип почнуть із 1 січня 2017 року. Накопичувальна система для людей, що молодші за 35 років, буде обов’язковою, а для старших – за бажанням.
«Ми повинні перейти на нову логіку пенсійного забезпечення: що майбутня пенсія знаходиться в руках персонально кожної людини. Нам потрібно, очевидно, час для впровадження пенсійної системи та створення накопичувального фонду. Але найголовніше – розвиток та впровадження накопичувальної пенсійної системи можливий лише на старті економічного підйому України, економіки та заробітних плат», – каже він.
Пенсійний фонд бере 80 мільярдів гривень із держбюджету, щоби покрити дефіцит
Таким чином, на розмір пенсії впливатимуть власні накопичення та пенсійна страховка. Контролювати накопичені кошти буде держава, використовуючи приватні механізми. Зокрема, за словами Розенка, через Пенсійний фонд створять накопичувальний пенсійний фонд. Він і здійснюватиме публічне адміністрування та дозволить уникнути створення паралельних структур.
Реформувати систему потрібно обов’язково, переконаний міністр, адже наразі дефіцит Пенсійного фонду становить 80 мільярдів гривень. Мається на увазі, що витрати Пенсійного фонду становлять 250 мільярдів гривень, а власні доходи фонду складають 170 мільярдів гривень. Решту доводиться забирати з державного бюджету, власний дефіцит якого цьогоріч налічує 20 мільярдів гривень.
Головні ризики – нерозвинений фондовий ринок України і відсутність регуляторів
Накопичувальна система – це дуже позитивне рішення уряду, яке дозволить розвантажити солідарну пенсійну систему України, яка є майже банкрутом. Таку думку висловила аналітик з питань соціальної політики Інституту суспільних досліджень Маріанна Онуфрик.
Раніше цей принцип запровадити не могли, адже законодавство вимагало профіциту від солідарної системи. Це було однією з причин, чому подібну ініціативу не запровадили в рамках пенсійної реформи Сергія Тігіпка – тоді державі не вдалось ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду.
Головним ризиком запровадження нової системи в Україні є те, що тут майже нерозвинений фондовий ринок, каже експерт. Також держава поки не має достатньої системи регуляторів, аби контролювати недержавні пенсійні фонди. А це необхідно, пояснює Онуфрик, аби гарантувати українцям, що їхні накопичені на старість гроші не «згорять», а будуть у безпеці.
«Насправді, ринок готовий прийняти ці кошти. Зважаючи, що відрахування у недержавне пенсійне забезпечення буде дуже невелике – оцінюється деякими експертами до 8 мільярдів гривень на рік», – каже вона.
Яна Полянська
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас