Українці втратили близько 25% зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці втратили близько 25% зарплати

Особисті фінанси
663
В Україні підбили підсумки рівня зарплат за перший квартал цього року. Виявилося, що номінальні зарплати (без урахування інфляції) найманих працівників у нашій країні, у порівнянні з таким же періодом минулого часу року, виросли у всіх областях, крім Луганської (докладніше див. інфографіку).
Українці втратили близько 25% зарплати
Так, за даними Держслужби статистики, середня зарплата підвищилася на 399 грн і досягла 3643 грн. заробітки за березень ще вище: у середньому по 3863 грн на працюючого (рік тому було на 447 грн менше). Вражає зростання доходів в Києві, де він найвищий: за рік – на 903 грн, або до 5929 грн за підсумками кварталу. А березневі доходи киян вже досягли 6316 грн (рік тому заробляли на 1000 грн менше). Найнижчі зарплати в Тернопільській обл – 2554 грн по кварталу (+277 грн), і 2694 грн (+324 грн) по березню.
НЕРІВНІСТЬ ЗРОСТАЄ. Як зазначив економіст Віктор Лисицький, за рік серйозно збільшився розрив у заробітках між незмінним за весь час лідером Києвом і його найближчими переслідувачами – Донецькій, Дніпропетровській та Київській областями. “Якщо в колишні роки різниця була на рівні 25%, то зараз у мирному Донбасі платять майже на 40% менше, ніж у столиці. І це зрозуміло, тому що економіка більшій частині регіону лежить в руїнах, – говорить Лисицький.
Постраждали від війни, хоча і менше, і інші промислові області: Дніпропетровська, Харківська та особливо Луганська, яка у спокійні часи періодично була у трійці лідерів по зарплатах. Сьогодні велика частина Луганщини – окупована, а менша, де і збираються статдані, практично не працює.
А от у Києві, навпаки, спокійно. До того ж у столиці перереєструвалося багато бізнес-структур зі Сходу, що підштовхнуло зростання зарплат, адже формально вони враховуються там, де головний офіс, хоча підрозділу компанії можуть бути по всій країні.
В інших областях відсоток зростання заробітків приблизно однаковий – близько 25% з березня по березень”.
ЩО БУДЕ. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко підрахував: через велику інфляції (45,8% березень до березня) реальна купівельна спроможність українців не виросла на 25%, а знизилася приблизно на стільки ж.
“Статистика вважає офіційну зарплату, розділивши фонд оплати праці на загальну кількість працюючих, – стверджує Охріменко. – А у нас за рік працівників стало менше, звідси арифметичне зростання зарплат. І хоча Держстат повідомляє про зменшення кількості шукають роботу на 1,7 млн осіб, я вважаю, що приховане безробіття за рік виріс рівно на таку ж кількість людей”.
За прогнозами керівника відділу аналітики Forex club Миколи Івченка, номінальна зарплата в 2015 р і далі буде рости, а темпи падіння реальної зарплати сповільняться в 2,5 рази, або до 10%. “Це пов’язано з очікуваним уповільненням інфляції, яка, за підсумками року, повинна впасти з нинішніх 48% приблизно до 30-32%. А номінальні зарплати можуть вирости до січня 2015 на 15-17% – за рахунок виведення їх з тіні і підвищення соцстандартів з 1 грудня”, – говорить Івченко.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас