ДТЕК необгрунтовано вимагає підвищення тарифів, - Демчишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДТЕК необгрунтовано вимагає підвищення тарифів, - Демчишин

Енергетика
706
Енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова необгрунтовано вимагає підвищення ціни вугілля, закладеної в тариф на виробництво електроенергії тепловими станціями, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.
“Я протягом останніх чотирьох місяців намагаюся достукатися до їх раціональності. Будучи великим гравцем, що впливає на ринок, вони повинні розуміти, що є небезпека для держави. І в рамках розуміння безпеки, вони повинні вести себе раціонально”, – заявив міністр.
В.Демчишин зазначив, що реальна собівартість вугілля, що видобувається ДТЕК, набагато нижче декларованих холдингом 1500 грн/тонна.
“Монополія, звичайно, хоче заробляти більше, але … потрібно розуміти, що тариф, який ми встановлюємо, розрахований так, щоб було можливим добути вугілля (ми оцінюємо, що вони його зараз добувають по 800-850 грн/тонна), потім по 1100 грн поставити на станції (а значить, більше 30% заробити на тонні поставленого вугілля). Крім того, переробити в кВт (за собівартістю він у них виходить близько 70-75 коп./кВт) і продати на ринок – на сьогодні вони продають по 82-83 коп. (ще на електроенергії заробляють близько 10% маржі). Це адекватні прибутковості, ми їм це пояснювали, більше того, показували на фактах – скільки заробляють європейські компанії, китайські, американські “, – сказав міністр.
В.Демчишин зазначив, що про реальну собівартість вугілля ДТЕК може говорити й те, що холдинг відмовляється закуповувати вугілля за ціною 1100 грн / тонна на держшахтах.
“Ми готові вам сьогодні продавати (держава готова продавати” ДТЕК Західенерго “) по 1100 грн / тонна. Вони говорять – ні, ми не хочемо цього, ми хочемо купити у вас по 1500 грн, що вже звучить нелогічно, але там формула з певними коригуваннями ціни. Публічно, вони (ДТЕК – ІФ) ходять на всі шоу і говорять “Ми готові купувати дорого вугілля”, але, якщо ви подивіться уважно формулу, яку вони пропонують, то реальна вартість вугілля буде 850-900 грн. Тобто, нижче 1100, за які ми хочемо продати “, – сказав він.
Міністр додав, що своє вугілля ДТЕК експортує також за ціною нижче 1100 грн/тонна.
“Свій вугілля вони добувають і експортують за ціною 1000-1050 грн, що менше 1100 грн (закладених в тарифі ТЕС – ред.), за якою можна конвертувати вугілля в кВт електроенергії і продавати вже кВт. Знову ж, вони ще одним методом підтверджують, що реальна вартість їх вугілля не рівняється 1500 грн “, – резюмував В.Демчішін.
Міністр підкреслив, що введення ціни вугілля на рівні 1500 грн / тонна в тариф на виробництво електроенергії для ТЕС призведе до зростання вартості електрики для промисловості країни на 40% і буде згубним для неї.
За словами В.Демчишина, ДТЕК намагається добитися зміни тарифів, у тому числі, знижуючи закупівлю вугілля.
“Яким чином вони впливають на мене – вони не везуть вугілля на станції, протягом останнього місяця вони спалили 700 тис. тонн вугілля, у нас різко скоротилися запаси. Таким чином, вони кажуть:” Яким способом ти хочеш збалансувати енергосистему? – У тебе немає вугілля “, – сказав він.
Міністр зазначив, що у зв’язку з цим держава змушена реалізувати відповідні заходи – підвищувати вироблення електроенергії на АЕС, ГЕС і ТЕС компанії “Центренерго”. Крім того, у держави є можливість задіяти інші важелі – наприклад, у вигляді введення ренти на видобуток вугілля.
“Я буду намагатися домовиться, але я можу і не мати іншого виходу, окрім звернення до компетентних органів, що я частково і роблю, щоб просто привести до свідомості людей, які вимагають нереального … Якщо їх дії будуть загрожувати безпеці держави – будуть задіяні всі варіанти “, – сказав В.Демчишин.
Міністр підкреслив, що якщо гравець не готовий працювати в поточних умовах ринку – він може провести прозорий конкурс і продати свої активи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас