Яресько назвала прийнятні для України умови реструктуризації боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько назвала прийнятні для України умови реструктуризації боргів

Казна та Політика
1747
Для проведення реструктуризації зовнішніх боргів України в рамках програми з Міжнародним валютним фондом необхідно забезпечити як пролонгацію термінів погашення боргу, так і зниження основної суми боргу та купона.
Про це міністр фінансів України Наталія Яресько написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Міністр зазначила, що оптимістично налаштована досягти згоди з кредиторами до наступного перегляду програми МВФ у травні.
«Будь-яка угода повинна вирішувати питання нашої фінансової ліквідності та платоспроможності, щоб ми змогли виконати всі вимоги, передбачені програмою співпраці з МВФ. Необхідно буде забезпечити певну комбінацію як подовження термінів погашення боргу, так і зниження основної суми боргу та купона», – написала Яресько.
За її словами, Україна та її кредитори зацікавлені в досягненні рішення, яке дозволить нашій країні витримати будь-які потенційні економічні потрясіння.
Раніше, 22 квітня, один з учасників переговорів по реструктуризації, державний «Укрексімбанк», оприлюднив дані про очікувані джерела економії для платіжного балансу України в 2015 році. Згідно з цими даними, українська сторона в рамках переговорів про реструктуризацію розраховує в 2015 році заощадити за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол. У тому числі в перелік паперів увійшли урядові облігації на 500 млн дол., 644,220 млн дол. і 3 млрд дол. (викуплені Російською Федерацією), муніципальні облігації Києва на 250 млн дол., облігації «Укрексімбанку» на 750 млн дол. і позики інших державних структур на загальну суму 225,543 млн дол.
«Укрексімбанк» в рамках переговорів запропонував власникам своїх єврооблігацій з терміном погашення 27 квітня 2015 року механізм їх реструктуризації на умовах погашення 50% основної суми боргу до 27 квітня 2019 року і решти суми основного боргу – протягом 6 років рівними піврічними платежами, починаючи 27 жовтня 2019 року до остаточного погашення 27 квітня 2022 року. Одночасно, банк запропонував з 27 квітня підвищити процентну ставку за облігаціями до 9,625% річних з 8,375%, що діють в даний час.
Відзначимо, уряд включив облігації державних «Ощадбанку», «Укрексімбанку», а також «Укрзалізниці», «Укравтодору» і борги місцевих рад в перелік цінних паперів, що підлягають реструктуризації. «Укрексімбанк» заявив про початок переговорів з власниками єврооблігацій 27 березня поточного року.
Переговори з кредиторами повинні бути завершені в травні 2015 року, до прибуття місії Міжнародного валютного фонду для першого перегляду програми, в рамках якої і проводиться реструктуризація частини зовнішнього боргу України.
МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування загальним обсягом 17,5 млрд дол. строком на 4 роки 11 березня. Нова програма дозволить відкрити доступ до міжнародного фінансування близько 40 млрд дол. В найближчі 4 роки. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас