Харків'яни об'єдналися в боротьбі за закордонний паспорт за 170 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харків'яни об'єдналися в боротьбі за закордонний паспорт за 170 грн

Особисті фінанси
2521
Харків’яни об’єднуються в товариство боротьби за закордонний паспорт вартістю в 170 грн замість 461 грн, які потрібно заплатити за “синю книжку” в Державній міграційній службі. Активісти запевняють, що саме така ціна оформлення документа, а все, що вимагають сплатити понад, – незаконно.
Свій рух об’єднані однією метою люди так і назвали: “Закордонний паспорт за 170 гривень”. Зараз у ньому перебуває з десяток харків’ян, які вимагають припинити “вимагання” міграційної служби через суди.
Так, 29-річна Ольга Лакиза намагається отримати закордонний паспорт вже більше півроку. Вперше прийшовши до Комінтернівського райвідділу облуправління міграційної служби, дівчина минула співробітників ДП “Документ” і відмовилася платити 87,15 грн за послуги та 238,32 грн за бланк.
“Я прочитала закони і переконалася в тому, що документ коштує 170 гривень. У жодному законі немає підтвердження, що інші платежі є обов’язковими. Я зібрала необхідний пакет документів, заплатила держмито – 170 гривень, і відразу зайняла чергу до інспектора. Коли подала документи, мені сказали, що я зробила не всі платежі. Те ж саме мені говорила і начальник відділення. Але я наполягала на своїй правоті. За відмову прийняти мої документи мені довелося викликати міліцію, підозрюючи, що держслужбовці вимагають хабар. На місце приїхали працівники ВБЕЗ, взяли пояснення, але документи у мене так і не прийняли”, – каже Ольга.
За її словами, всіх новоприбулих у відділенні відразу відправляли в кабінет до співробітників ДП “Документ”. Але йти до них необов’язково. “Вони просто паразитують на незнанні громадян про те, скільки потрібно насправді платити за закордонний паспорт. Вони кажуть, що нададуть інформаційну послугу, заповнять за людину анкету і допоможуть добути довідку про несудимість, за що просять заплатити 60 гривень. Насправді це всі співробітники міграційної служби повинні робити і так”, – запевняє Ольга.
Після відмови міграційної служби дівчина звернулася в прокуратуру, але там не знайшли порушень у роботі співробітників. Тоді Ольга звернулася з позовом до адміністративного окружного суду, який зобов’язав міграційну службу повторно розглянути документи харків’янки. З рішенням суду Ольга повторно прийшла у відділення, але закордонний паспорт так і не отримала. “Інспектор прийняла мої документи, але не сфотографувала мене і не заповнила анкету з моїми даними на комп’ютері. Тому через місяць по пошті я отримала відмову”, – розповіла Ольга.
Дівчина має намір діяти за прикладом ще одного активіста Ігоря Капустянського. Харків’янин теж виграв справу в суді і зараз вимагає, щоб держвиконавці зобов’язали міграційну службу прийняти його документи.
Харківські активісти планують виходити на пікети і сподіваються, що їхня боротьба все-таки призведе до того, що за оформлення закордонного паспорта потрібно зробити єдиний платіж. До слова, поки ж отримати закордонний паспорт за 170 грн змогла лише одна харків’янка: після року судових розглядів Оксані Підопригорі видали заповітну книжку. Таким чином, вона стала другою, кому вдалося переконати служителів Феміди у своїй правоті.
ДМС посилається на кабмін
Державна міграційна служба роз’яснює: плату за послуги і за бланк вони беруть згідно з постановами Кабінету міністрів і подають посилання на ці документи. У той же час активістка, запевняє, що всі інші платежі, крім держмита, незаконні, згодні і правозахисники. “Всі ці плати – за вигадані послуги. Також у відділах міграційної служби можуть вимагати сплатити страховку за виїзд за кордон, але це теж незаконно”, – говорить юрисконсульт Харківської правозахисної групи Микола Соболь.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас