Розбіжності "Газпрому" з Єврокомісією можуть коштувати йому $2-3,8 млрд, - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розбіжності "Газпрому" з Єврокомісією можуть коштувати йому $2-3,8 млрд, - аналітики

Енергетика
279
Аналітики російських інвестбанків намагаються розрахувати, який розмір штрафу загрожує “Газпрому”, якщо йому не вдасться домовитися з Європейською комісією, яка, як повідомлялося, до кінця цього тижня направить компанії повідомлення про претензії в рамках проведеного регулятором антимонопольного розслідування.
Згідно з оцінками аналітиків, наведених в оглядах, розбіжності “Газпрому” з Єврокомісією можуть коштувати йому $2-3,8 млрд.
У той же час аналітики Sberbank Investment Research вважають, що з усіх проблем “Газпрому” – погіршення цінової кон’юнктури в Європі, зниження видобутку, майбутнє будівництво сумнівних у фінансовому плані проектів “Турецький потік” і “Сила Сибіру” – його проблеми з європейськими регуляторами найлегше вирішити.
“Оптимальним для” Газпрому “виходом з цієї ситуації (як повідомляється, він має намір дотримуватися саме такої стратегії) була б домовленість з Єврокомісією. На даний момент ми найбільше боїмося різкої реакції з боку російської влади – така реакція загрожує ескалацією напруженості і в кінцевому підсумку може обійтися “Газпрому” набагато більш значними втратами “, – йдеться в огляді Sberbank Investment Research.
За приблизними оцінками аналітиків Sberbank Investment Research, сума штрафів може перевищити $1,0 млрд або навіть буде близька до $2,0 млрд, але ніяк не досягне $15,0 млрд.
“Зокрема, Єврокомісію не влаштовує той факт, що споживачі російського газу у восьми країнах Центральної Європи, де” Газпром “займає домінуюче становище на ринку, платять за цей енергоносій набагато більше, ніж в сусідніх державах. Якщо” Газпрому “не вдасться домовитися з Єврокомісією, йому, можливо, доведеться заплатити штрафи в розмірі до 10% річного обсягу продажів на відповідних ринках “, – говориться в огляді Sberbank Investment Research.
Аналітики інвестбанку “ВТБ Капітал” вважають, що розслідування торкнеться оцінки присутності “Газпрому” в Східній і Центральній Європі (в середньому близько 14% річного обсягу експорту) в 2009-2011 роках. У цьому випадку потенційний розмір штрафу може скласти близько $ 3,8 млрд, вважають аналітики “ВТБ Капіталу”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас