Через сірий імпорт мобільних пристроїв держбюджет втрачає 1, 3 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через сірий імпорт мобільних пристроїв держбюджет втрачає 1, 3 млрд гривень

Технології&Авто
1031
Сьогодні тільки 2,6% мобільних пристроїв (телефонів та смартфонів) ввозиться в Україну легально.
Їх сірий імпорт обертається збитками держбюджету в розмірі 1,3 млрд гривень щорічно. За словами глави Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій Олександра Данченка, вирішити цю проблему може створення реєстру ідентифікаторів радіоелектронних терміналів (до них відносяться всі мобільні телефони, смартфони та ін.).
Відповідна норма міститься в законопроекті №1888 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та вдосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України”.
Згідно з текстом законопроекту, до нього будуть вноситися персональні ідентифікатори (IMEI-коди) всіх видів телеком-обладнання. Без цього обладнання не можна буде використовувати в телеком-мережах, провозити через кордон, продавати, зберігати і т.і.
Крім того, пропонується надати операторам і провайдерам телекомунікацій право на відключення викраденого або втраченого пристрою і відмову в обслуговуванні в телекомунікаційній мережі кінцевого обладнання, ідентифікатора якого немає в реєстрі.
Ці дані до реєстру повинні будуть вносити компанії-імпортери. У випадку, якщо мобільний пристрій з-за кордону ввозить приватна особа, то необхідно протягом 30 днів відправити в НКРЗІ електронну форму-підтвердження, що апарат був куплений для особистих цілей. Як стверджує автор законопроекту Олександр Данченко, нововведення не відіб’ється на вартості мобільних пристроїв, так як вартість слуги з реєстрації IMEI-коду буде складати всього 8 грн. (З ПДВ) за одиницю.
Відзначимо, що Американська торгівельна палата розкритикувала №1888. “На жаль, положення законопроекту не призводять до дерегуляції у сфері користування радіочастотним ресурсом України, можуть завдати значної шкоди впровадженню технологій зв’язку третього покоління”, – зазначив в.о. президента Палати Тарас Качка в листі голові Комітету з питань інформатизації та зв’язку Верховної Ради Олександру Данченко.
На думку експертів, в документі багато неточних формулювань, а його положення не гармонізовані з іншими законами.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас