Через затягування судових спорів бізнес щорічно втрачає мільярди (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через затягування судових спорів бізнес щорічно втрачає мільярди (дослідження)

Кримінал
279
Через затягування судових спорів у господарських судах український бізнес щорічно втрачає не менше 2 мільярдів гривень. Такі дані моніторингового дослідження рішень господарських судів у 2014 році, проведеного Українським інститутом стратегій глобального розвитку та адаптації.
За словами доктора економічних наук Ігоря Грозного, щорічно через затягування судових розглядів заморожується майна та обігових коштів на суму близько 17 мільярдів гривень.
А всього в 2014 році на розгляд місцевих господарських судів надійшло 226700 звернень від підприємств на загальну суму близько 45 мільярдів гривень.
«Якщо рахувати втрати українського бізнесу від затягування судових процесів за мінімальною ставкою прибутковості, то тільки в 2014 році бізнес недоотримав прибутку в розмірі не менше 2 мільярдів гривень. Як наслідок, державний бюджет недоотримав податків на суму близько 600 мільйонів гривень», – підраховує Ігор Грозний.
Другою глобальною проблемою українського бізнесу у сфері вирішення спорів економіст називає суперечки щодо податкових та митних платежів: «Зараз загальна кількість податкових спорів становить понад 32 тис. на суму 91 млрд грн. Як правило, остаточне рішення суду з таких питань виноситься через 12-18 місяців після початку процесу. Через це, до 30% від загальної суми спірних податків, а це близько 27 млрд грн. просто зависає і в бюджет не платиться».
Вирішити цю проблему, на думку експертів, допоможе, по-перше наділення повноваженнями для вирішення господарських спорів спеціально створеним організаціям-посередникам – «медіаторам». І, по-друге, позбавлення фіскальної служби повноважень з розгляду скарг платників, уповноваживши вирішувати такі спори окрему державну структуру, не пов’язану з ДФС.
«Доки рішення за скаргою виносить та ж фіскальна структура, яка виносила оскаржуване рішення, прискорення та спрощення цього процесу не буде. Крім того, працівники фіскальних органів часто не мають достатньої кваліфікації і не несуть відповідальності за свої неправомірні рішення. Ну, і, врешті-решт, фіскальні органи не зацікавлені у скасуванні своїх же рішень, оскільки це погіршує звітні показники», – аргументує необхідність реформ Ігор Грозний.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас