Західні кредитори неправі, прощаючи борги Україні, - The Guardian — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні кредитори неправі, прощаючи борги Україні, - The Guardian

Казна та Політика
3896
Це легко, пожаліти країну, паралізовану війною і корупцією, – але списувати борги не найкращий спосіб, щоб допомогти, пишуть Олександр Лебедєв і Владислав Іноземцев в колонці для The Guardian.
Дорога в пекло вимощена благими намірами, і можливо, це стосується і підходу Заходу до України. 11 березня МВФ оголосив про виділення 40 мільярдів доларів допомоги для Києва. Ця сума складається з 17,5 млрд доларів нового кредиту і списання 15-20 мільярдів доларів старих боргів. Така програма допомогла б будь-якій нормальній країні, але ситуація в Україні дуже далека від норми.
За оцінками західних аналітиків, з 2010 року корупція щороку відбирала в України 14% ВВП або 39 мільярдів доларів на рік. “Ці суми осіли на рахунку в офшорах або в кишенях лояльних до режиму Януковича олігархів”, – йдеться в колонці.
Таким чином, новому українському уряду доводиться одночасно мати справу з корупцією і з військовим вторгненням Росії, маючи при цьому 72,9 млрд доларів боргів. Міністерство фінансів в Києві і МВФ вважають, що 20 мільярдів від цієї суми необхідно списати, оскільки відповідальних за ці борги більше немає при владі. “Але чому кредитори, серед яких багато звичайних інвесторів, повинні хотіти це зробити? Чому вони не питають, кому вони повинні пробачити борги: новій вільній українській нації, яка сильно постраждала лише за свої проєвропейські погляди, або колишнім елітам, які відпочивають далеко від Києва в щасті й достатку? “, – вважають автори.
“Ми впевнені, що власники держборгу України повинні переглянути умови для співпраці з країною і усвідомити, що замість допомоги, полегшення тягаря заборгованості може означати повну амністію для корумпованої кліки, що поставила націю на коліна. Якщо міжнародне співтовариство хоче боротися з глобальною корупцією, Україна може бути найкращим місцем для початку “, – підсумовується в статті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас