У Гонтаревої ввели додаткові заходи для попередження відтоку валюти за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої ввели додаткові заходи для попередження відтоку валюти за кордон

Кредит&Депозит
5073
Національний банк України закріпив за собою право запитувати і отримувати від банків додаткові документи при узгодженні заявок на купівлю валюти під імпортні контракти для запобігання непродуктивного відтоку капіталу за кордон.
Про це йдеться в постанові НБУ №222, яка опублікована на сайті регулятора і набуває чинності сьогодні, 10 квітня.
Із 24 лютого НБУ зобов’язав банки погоджувати платежі за імпортними контрактами з передоплатою на суму понад 50 тис. дол., для чого банки формують та подають до Нацбанку відповідний реєстр з копіями документів.
«З метою попередження непродуктивного відтоку капіталу за кордон Національний банк має право запитувати й отримувати від уповноваженого банку копії додаткових документів, необхідних для з’ясування обставин конкретної операції, інформація про яку була включена до відповідного реєстру», – йдеться в оновленій редакції постанови.
Нагадаємо, цією ж постановою Нацбанк скасував вимоги про обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків за контрактами з передоплатою на суму понад 500 тис. дол. для критичного імпорту на постійній основі, після відтермінування, що діяло з 3 березня.
Національний банк із 24 лютого запровадив обмеження для імпортерів, включаючи обов’язкову перевірку імпортних контрактів на суму понад 50 тис. дол. з передоплатою, оформлення акредитиву для виконання імпортного контракту з передоплатою на суму понад 500 тис. дол., а також заборону на операції з кредитування для купівлі валюти.
Згодом із 4 березня НБУ пом’якшив вимоги для операцій критичного імпорту, відтермінувавши на один місяць введення обов’язкової акредитивної форми розрахунків.
Обмеження НБУ були запроваджені для зупинки стрімкої девальвації гривні, яка, з моменту переходу до гнучкого курсоутворення, за 2014 рік і два місяці 2015 року знецінилася до долара США за офіційним курсом у 3,8 разу – до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол.
Після введення Нацбанком обмежень та отримання першого траншу МВФ у рамках нової програми гривня менш ніж за два тижні зміцнилася до 21,55 грн/дол., однак потім повернулася до позначки близько 23-23,5 грн/дол., де утримується протягом останніх трьох тижнів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас