МВФ попереджає про ймовірне уповільнення темпів зростання в розвинених країнах і emerging markets — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ попереджає про ймовірне уповільнення темпів зростання в розвинених країнах і emerging markets

Світ
268
Міжнародний валютний фонд (МВФ) попереджає, що більшості з найбільших світових економік слід бути готовими до тривалого періоду низьких темпів зростання.
Це, як очікується, утруднить скорочення розвиненими державами рівнів боргу.
Згідно з аналітичним резюме огляду світової економіки (World Economic Outlook Update, WEO), підготовленого МВФ, потенційні темпи зростання обсягу ВВП у розвинених країнах в період з 2015 по 2020 рр. оцінюються фондом в 1,6% на рік.
Це вище середніх темпів економічного підйому за останні сім років, але істотно нижче докризових темпів зростання, що складали в середньому 2,25% на рік.
Ослаблення підйому в державах emerging markets, як очікується, буде більш значним. У наступні п’ять років середні темпи економічного зростання в країнах, що розвиваються сповільняться до 5,2% порівняно з 6,5% у період з 2008 по 2014 рр., Прогнозують у МВФ.
Китай, як очікується, зіткнеться з різким скороченням потенціалу зростання економіки, намагаючись змінити баланс економіки від інвестицій до споживання.
Ослаблення темпів економічного зростання буде мати негативні наслідки для розвинених держав, яким стане складніше скорочувати рівні боргу, накопиченого в період кризи.
Для emerging markets це потягне за собою складності у відновленні профіцитів бюджету, які дуже важливі для держав у періоди економічних спадів, оскільки дозволяють їм нарощувати держвидатки і знижувати податки, відзначають в МВФ.
Крім цього, ослаблення економічного підйому буде мати наслідки для світових центробанків, у яких залишиться менше можливостей для пом’якшення кредитно-грошової політики в разі майбутніх криз.
МВФ, який наступного тижня проведе весняні зустрічі у Вашингтоні спільно зі Світовим банком, закликає світових лідерів вжити заходів для збільшення потенціалу зростання економіки.
На думку експертів фонду, урядам найбільш розвинених країн слід підтримати інвестиційні витрати, які, ймовірно, залишаться нижче докризових рівнів, незважаючи на триваючий економічний підйом у світі.
Фонд також закликає країни emerging markets до реалізації структурних реформ, у тому числі поліпшення умов ведення бізнесу та зняття бар’єрів для інвестицій в інфраструктуру.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас