Річний показник інфляції навряд опуститься нижче 30%, - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річний показник інфляції навряд опуститься нижче 30%, - прогноз

Казна та Політика
587
Темпи зростання споживчих цін в Україні в березні прискорилися до 10,8% місяць-до-місяця (м/м) у порівнянні з 5,3% м/м в лютому. В результаті річна інфляція підскочила до 46% з 35% р/р у лютому, досягнувши найвищого значення з кінця 1996 р, за даними Держстату.
Проте, річний показник інфляції навряд опуститься нижче 30%., Вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
“Березнева інфляція значно перевищила як нашу оцінку (+ 1,0% м / м), так і консенсус-прогноз агентства Bloomberg (+ 2,2% м / м). Такий різкий стрибок цін, швидше за все, був викликаний відкладеним впливом девальвації гривні наприкінці лютого, яка спровокувала ажіотажний попит серед населення і, як наслідок, зростання роздрібних цін на продовольчі товари. Так, ціни на продукти харчування в березні підскочили на 15,6% м / м (+ 53% р /р), ставши основним фактором прискореного зростання індексу споживчих цін “, – коментує експерт.
Цікаво відзначити, що ціни виробників продуктів харчування виросли не так різко як роздрібні (+ 10,7% м / м), що може свідчити про наявність «панічного» компонента в березневому зростанні роздрібних цін. “У такому випадку, у квітні ми можемо спостерігати деяке здешевлення продуктів харчування, хоча воно навряд чи буде значним, враховуючи, зрослі витрати багатьох виробників”, – додала Бєлан.
Враховуючи зростання тарифів на комунальні послуги у квітні і травні, річний показник інфляції в найближчі місяці залишиться високим.
“Надалі динаміка споживчих цін буде залежати від декількох ключових факторів, а саме, динаміки валютного курсу і врожаю сільгосппродукції. При стабільному курсі і сприятливому врожаї можна очікувати деякого уповільнення темпів зростання цін до кінця року, але річний показник інфляції навряд опуститься нижче 30%” , – прогнозує експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас