Чому Росія раптом захотіла постачати дешевий газ Україні, - Business Insider — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Росія раптом захотіла постачати дешевий газ Україні, - Business Insider

Енергетика
8604
Російський уряд звернувся з проханням до державного газового гіганта “Газпрому” про надання знижки на газ українському урядові. Що виглядає доволі дивно, погодьтесь.
Минулого тижня Європейська Комісія направила лист російському уряду з проханням розглянути питання про надання Києву знижки на експорт газу – наприклад, скасування експортного мита, яке в даний час становить $ 100 за тисячу кубометрів газу.
У відповідь Росія звернулась з проханням до Газпрому знизити ціни для України – натяк на те, що Росія прагне охолодити напруженість в регіоні для того, щоб ухилитися від міжнародних санкцій, водночас зі спробами вийти з глибокого економічного спаду.
Газові угоди між двома країнами вже давно стали причиною зіткнень. Україна імпортувала 58% газу, необхідного для внутрішнього ринку, з Росії в 2013 році, в той час як Москва неодноразово використовувала це, щоб добитись великих політичних поступок з боку Києва.
Чому Росія раптом захотіла постачати дешевий газ Україні, - Business Insider
Газова угода за посередництва екс-прем’єра України Юлії Тимошенко і президента Росії Володимира Путіна в 2009 закінчилась тим, що її засудили до семи років в’язниці і штрафу в розмірі $ 200 млн (система кримінального правосуддя України дуже політизована).
Тим не менш, в наступному році, новий уряд зумів отримати знижку 30% на імпорт газу в обмін на оренду Росією чорноморського порту Севастополя (в даний час Крим перебуває під контролем Москви).
Протягом останніх місяців Київ старався відучити себе від використання московської “труби”, купуючи більше газу з Європи. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив минулого місяця, що країна буде запозичувати $ 1 млрд, використовуючи державні гарантії для того, щоб перевести країну на європейські поставки природного газу. Тим не менш, проблеми Києва з фінансуванням означають, що процес, ймовірно, займе більше часу, ніж очікувалося.
Європейська комісія і Україна хочуть, щоб знижка Газпрому діяла протягом шести місяців. Російська компанія пропонує не більше, ніж три. Газета Комерсант Росії повідомляє, що Україна відкладає угоду, щоб дочекатися, коли вартість газу в третьому кварталі стане ще нижчою, щоб отримати його на максимально вигідних умовах.
Це відбувається в критичний момент для Києва, коли він починає реалізацію амбітних економічних реформ, узгоджених з МВФ в рамках $ 40 млрд кредитного пакету. Ця угода передбачає реструктуризацію боргу країни, що може призвести до значних втрат для кредиторів.
Як повідомляв Business Insider, кредит Росії в $ 3 млрд із суверенного фонду добробуту (який повинен бути погашений в грудні) є одним з боргів, які можуть бути переглянуті, оскільки Київ прагне знизити свої виплати на $ 5,2 млрд в 2015 році. Через те, що кредит вважається “державним боргом”, будь-які односторонні замовчування зі сторони України порушують правила МВФ, а це означає, що Фонд може припинити надавати фінансування.
Таким чином Росія фактично має право вето на пакет порятунку своїх сусідів.
Tomas Hirst, Business Insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас