НБУ дав свій прогноз щодо інфляції та падіння ВВП в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дав свій прогноз щодо інфляції та падіння ВВП в 2015 році

Казна та Політика
2153
Національний банк України, виходячи з поточної ситуації, прогнозує падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2015 році на 7,5% при інфляції 30%, допускаючи зростання економіки в 2016 році на 2-3% при уповільненні інфляції до 13-14%.
Як говориться в повідомленні Нацбанку за підсумками щотижневої зустрічі з банкірами в понеділок, відповідні макроекономічні прогнози недавно затвердив комітет з монетарної політики НБУ.
“За нашими поточними прогнозами, темп падіння ВВП оцінюється на рівні 7,5%. Проте вже в наступному році є всі шанси вийти на позитивні темпи зростання – 2-3%”, – цитуються в повідомленні слова виконуючого обов’язки заступника голови НБУ Дмитра Сологуба.
Він уточнив, що в даний час рівень інфляції оцінюється в 34,5%, однак за підсумками року вона сповільниться до 30%.
Д.Сологуб також зазначив, що регулятор застосовує нові процедури розрахунку і публікації прогнозів ВВП та інфляції, які переглядаються один раз на квартал і будуть опубліковані 2 квітня на сайті Нацбанку в новому інформаційному продукті – “інфляційному звіті”.
За його словами, поширення цього документа є складовою поступового переходу до впровадження режиму інфляційного таргетування. У ньому будуть висвітлені основні економічні тренди в різних секторах, прогнозні очікування регулятора, а також заходи, які будуть застосовуватися Національним банком України в напрямку монетарної політики. Прогнозні оцінки були узгоджені з Міністерством фінансів та Міністерством економічного розвитку і торгівлі, уточнюють в НБУ.
Як повідомлялося, згідно з даними Держстату, ВВП України в 2014 році скоротився на 6,8%, однак темпи падіння “квартал до аналогічного кварталу попереднього року” у минулому році році постійно прискорювалися: у першому кварталі – 1,2%, у другому – 4 , 5%, в третьому – 5,4%, в четвертому – 14,8%.
Державний бюджет України на 2015 рік побудований на оптимістичному сценарії розвитку ситуації, який передбачає падіння ВВП на 5,5% при інфляції 26,7%, тоді як два інших урядових сценарія припускають падіння ВВП 8,6% і 11,9% при інфляції (грудень до грудня) 38,1% і 42,8% відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас