Через фіктивні фірми лідера "Оплоту" виведено більше 1 млрд грн, - прокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через фіктивні фірми лідера "Оплоту" виведено більше 1 млрд грн, - прокуратура

1819
Через фіктивні фірми, пов’язані з лідером організації “Оплот” Євгеном Жиліним, в 2012-2014 рр. було виведено більше 1 млрд грн, в т. ч. 100 млн грн комунальних підприємств Харкова.
Як повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області, в результаті фінансово-господарського моніторингу комунальних підприємств Харківської міськради спільно з управлінням СБУ в Харківській області встановлено, що Е.Жилін сприяв привласненню коштів, використовуючи реквізити створених ним підприємств з ознаками фіктивності.
“Тільки за 2012-2014 рр. шляхом безготівкових товарних операцій через дев’ять фіктивних фірм виведені з легального обігу 100 млн грн комунальних підприємств Харкова. Основною метою цих угод було подальше привласнення цих коштів і сприяння в ухиленні від сплати податків іншим підприємствам реального сектора економіки. Загальний обсяг коштів, перерахованих через підконтрольні Жиліну фірми, за два роки склав більше 1 млрд грн”, – йдеться в повідомленні прес-служби.
Прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом пособництва в привласненні коштів територіальної громади, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України). Найближчим часом кримінальне провадження для проведення досудового розслідування буде направлено в облуправління СБУ, оскільки Служба безпеки вже проводить досудове розслідування за фактом фінансування тероризму Е.Жиліним (ч.2 ст.258-5 КК).
Як повідомлялося, починаючи з листопада 2014 прокуратура Харківської області відкрила ряд кримінальних проваджень за фактами розкрадання коштів посадовими особами різних комунальних підприємств міста.
Як повідомив у листопаді агентству “Інтерфакс-Україна” джерело, знайоме з ходом слідства, правоохоронці перевіряли версію про зв’язок фірм, через які переводили в готівку кошти посадові особи КП “Жилкомсервіс” (Харків), з лідером харківської громадської організації “Оплот” Е.Жиліним.
У січні 2014 Е.Жилін заявляв, що його організація буде вимагати від влади України розгону Майдану, а також законними методами домагатися покарання винних, які блокують і захоплюють будівлі, перекривають рух у центрі Києва. Він також звинувачував українську владу в “апатії та безсиллі”.
За даними ЗМІ, відносно протестувальнків Е.Жилін заявляв: “Якщо людині відрубати дві руки або вибити два ока – це тяжкий злочин, а якщо відламати одну руку або ногу – середнє”. “Я хочу, щоб злочинці розуміли, що я можу відламати їм одну ногу повністю, і мені за це нічого не буде. Більше скажу, якщо на мою людину хтось буде замахуватися палицею, то закон дозволяє мені його вбити”, – цитували його слова ряд видань.
В. о. генпрокурора України Олег Махніцький 26 лютого заявив, що у зв’язку з діяльністю організації “Оплот” в Харкові відкрито кримінальне провадження по ст.260 КК (створення незаконних збройних формувань). “В даний час до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом діяльності організації “Оплот” в Харкові внесена інформація про вчинення правопорушення, передбаченого, тобто, створення непередбачених законом збройних формувань”, – сказав він.
Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Е.Жилін оголошений у розшук.
Наприкінці серпня 2014 на сайті “Оплоту” з’явилася інформація про призначення Е.Жиліна старшим радником з економіки т. Н. “ДНР”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас