ЄС готується скасувати квоти для виробників молока, що існували з 1984 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готується скасувати квоти для виробників молока, що існували з 1984 року

Світ
485
Європейські виробники молока не потребують додаткової підтримки у зв’язку з продовольчою ембарго РФ і відмовою ЄС від квот у цій галузі, заявив у четвер член Єврокомісії по сільському господарству Філ Хоган.
Єврокомісія надала допомогу балтійським країнам у зв’язку з обмежувальними заходами Росії на їх експорт молочної продукції, і вони не скаржилися, повідомив він, додавши, що і Фінляндія “дуже задоволена” допомогою Єврокомісії.
“У всякому разі, мені не відомо про такі скарги. Ці держави цілком задоволені допомогою, яку їм надали, щоб протистояти наслідкам скорочення експорту в Росію”, – сказав єврокомісар на прес-конференції в Брюсселі.
“Я знаю, що багато виробників висловлювали стурбованість цінами на молоко, – сказав Ф.Хоган. – У 2014 році виробництво молока зросло на 5,5%, і це позначилася на тих цінах, які ми бачимо сьогодні. Ми непогано справляємося з динамікою ринку і цін “.
За словами єврокомісара, ціни на молоко в ЄС зараз знаходяться приблизно на тому ж рівні, що і два роки тому, що дозволяє йому зберігати оптимізм щодо майбутнього молочної галузі. “До того ж я не очікую значного збільшення виробництва молока в 2015 році”, – додав він.
“Дійсно, є тиск на ціни сільськогосподарських продуктів (у країнах Євросоюзу – ІФ) через ситуацію в Росії і на Україні”, – визнав Ф.Хоган.
Однак, за його словами, Європейська комісія продовжить підтримувати сільгоспвиробників ЄС у випадках погіршення ситуації, але “на даній стадії немає причин робити такі дії”.
“У нас з’явилися нові можливості збуту, зокрема, у Східній Азії”, – заявив єврокомісар.
За оцінками Єврокомісії, російське ембарго торкнулося 4,2% з усього експорту 28 країн ЄС, що становить в цілому 5 млрд євро.
Квоти на виробництво молока в ЄС, що існували з 1984 року, припинять діяти 31 березня 2015. Рішення про їх скасування в поточному році було прийнято ще 12 років тому і підтверджено в 2008 році. За останні п’ять років, незважаючи на квоти, ЄС збільшив експорт молочної продукції на 45% в об’ємному і на 95% у вартісному вираженні.
Ф.Хоган заявив, що розглядає відмову від квотування одночасно як виклик і можливість для молочної галузі ЄС.
Як повідомляє агентство Bloomberg, новозеландська Fonterra Cooperative Group Ltd. – Найбільший експортер молочних продуктів у світі – не висловлює стурбованість у зв’язку з очікуваним підйомом виробництва молока в Європі, оскільки приріст в основному піде на виробництво сиру. Таким чином, конкуренція за ринок сухого молока в Китаї не посилиться, відзначає компанія.
За словами гендиректора Fonterra Тео Спірінгса, європейські виробники будуть збільшувати випуск молочної продукції на 4-5% на рік.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас