Українські аграрії міняють кукурудзу і соняшник на сою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські аграрії міняють кукурудзу і соняшник на сою

Аграрний ринок
1571
Аби більше виграти на світових цінах, українські аграрії цього року будуть активніше сіяти вигідніші культури. Відмінна риса нинішнього маркетингового року – підвищення привабливості експорту сої та ріпаку, повідомив фахівець відділу агропромислового комплексу ДП «Держзовнішінформ» Євген Томашевський.
Наприклад, ріпак минулого року забезпечив зростання валютної виручки на 51% (порівняно з 2013 р) – до $1,2 млрд. А традиційний продукт українського експорту – соняшникова олія – показав скромний приріст виручки в 8% (до $3,5 млрд) при збільшенні фізичного обсягу вивезення продукту до рекордних 4,3 млн т. (зростання на 35%).
Збільшенню експорту соєвих бобів в цьому сезоні сприяв рекордно високий урожай. За оцінками ІА «АПК-Інформ», він склав 3,8 млн т, перевищивши показник 2013 року майже на 41%. Цього вдалося досягти, перш за все, за рахунок розширення посівних площ до 1,8 млн. га (1,4 млн. га в 2013/14 МР), а також завдяки зростанню врожайності, яка в середньому по країні склала 22 ц/га – на 5,2% вище показника минулого сезону.
Досить імовірно, що аграрії, раді торішнім успіхам, вирішать продовжити розширення посівних площ під соєю та ріпаком. «Проте, продажі ріпаку зазнають сильних коливань і не демонструють стабільного зростання, – уточнив Євген Томашевський.
А ось соя, на відміну від ріпаку, демонструє стабільне зростання продажів з року в рік. Її поставки на зовнішні ринки зросли з 500 тис. т. В 2010 р. до майже 1,7 млн т. у 2014-му. Причому загальна вартість експорту сої в минулому році склала $703 млн.
«Що стосується соняшнику, можна сказати, що посівні площі можуть знизитися, але вони будуть віддані під сою, оскільки виробництво сої має велику рентабельність, ніж виробництво соняшнику», – пояснив Євген Томашевський.
Цей прогноз вже підтверджується. Наприклад, нещодавно агропромислова група «Агротрейд» завила про плани в 2015 р. скоротити посіви кукурудзи на 50% на користь сої та соняшнику. «В Україні кукурудза вже другий рік поспіль перебуває на межі рентабельності. Сьогодні тренд на аграрному ринку – соняшник і соя», – йдеться в повідомленні «Агротрейду».
Цього року, як прогнозує Євген Томашевський, продаж сої за кордон перевищить 2,3 млн т, що з урахуванням поточних цін на цю культуру (близько 10 000 грн/т. або $430/т.) дасть $1 млр. загальної виручки.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас