Відоме рейтингове агентство знизило рейтинги Ощадбанку та Укрексімбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відоме рейтингове агентство знизило рейтинги Ощадбанку та Укрексімбанку

Світ
1343
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Укрексімбанку та Ощадбанку (обидва – Київ), а також рейтинги їх пріоритетного боргу в іноземній валюті до рівня “CC” з “CCC”.
Як повідомляється в прес-релізі агентства, Fitch також підтвердило довгострокові РДЕ банків у національній валюті на рівні “CCC”.
Зниження рейтингів відображає думку Fitch про можливий дефолт двох банків.
“Рейтингова дія є наслідком заяви Міністерства фінансів України 13 березня 2015 р про реструктуризацію зовнішнього суверенного боргу. У заяві міністерство вказало, що зовнішній борг Укрексімбанку та Ощадбанку разом з боргом деяких інших квазісуверенних позичальників буде включений в програму реструктуризації. У той же час міністерство зазначило, що стосовно кожної організації буде проводитись окрема процедура з урахуванням конкретної ситуації “, – повідомляється в прес-релізі.
Fitch при цьому зазначає, що в Укрексімбанку в обігу перебувають два великих випуску єврооблігацій: на $750 млн з погашенням 27 квітня 2015 і на $600 млн з погашенням 22 січня 2018.
Ощадбанк, у свою чергу, має єврооблігації на $700 млн з погашенням 10 березня 2016 р. і на $500 млн з погашенням 20 березня 2018 р.
“Банки ще не заявляли публічно про можливу реструктуризацію свого боргу. Крім того, в березні Ощадбанк виплатив купони по двох своїх випусках єврооблігацій. В тому числі одна виплата була здійснена минулого тижня, після заяви міністерства. Fitch розглядає дефолт як імовірний з урахуванням заяви міністерства , а також того, що банки знаходяться в 100% -ній власності держави. У той же час інформація про окремою процедурою для кожного банку і відсутність по теперішній час заяв від банків про яку-небудь можливу реструктуризацію означає, що дефолт ще не є неминучим” , – зазначено в документі.
Підтвердження довгострокових РДЕ Укрексімбанку та Ощадбанку в національній валюті на рівні “CCC” відображає той факт, що їх зобов’язання в національній валюті не будуть порушені процесом реструктуризації.
“В даний час банки зберігають доступ до ліквідності в національній валюті, у тому числі через Національний банк України. Хоча кредитоспроможність банків у національній валюті продовжує відчувати значний тиск через слабку якість активів і слабку прибутковість, дуже складне операційне середовище і обмежену можливість держави надавати підтримку” , – вважають експерти Fitch.
Підтвердження рейтингів підтримки Укрексімбанку та Ощадбанку на рівні “5” і перегляд рівнів підтримки довгострокових РДЕ з “CCC” на “немає рівня підтримки” відображають думку Fitch про те, що підтримка в іноземній валюті банкам не буде надана.
Рейтинги стійкості банків “CCC” рейтинговою дією не зачеплені, так як Fitch отримало недостатньо нової інформації щодо їх кредитоспроможності на самостійній основі після аналізу, проведеного в січні 2015 року.
“Fitch, зокрема, не має даних щодо поточної позиції валютної ліквідності в Укрексімбанку, тобто про те, якою мірою він міг би провести майбутні виплати за єврооблігаціями без реструктуризації. Станом на 26 січня 2015 банки не акумулювали достатньо іноземної валюти для виплат за єврооблігаціями з наступаючими термінами”, – повідомляється в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас