Економісти розповіли про майбутню долю багатомільйонного кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти розповіли про майбутню долю багатомільйонного кредиту МВФ

Казна та Політика
7231
Першим 5-мільярдним траншем кредиту МВФ українська влада буде латати дірки в бюджеті, віддавати попередні борги і рятувати гривню. Пересічні українці цих грошей у вигляді підвищення зарплат і пенсій не побачать.
Однак за рахунок кредитних вливань економіка повинна пожвавитися. Тому що гроші МВФ – це знак довіри інвесторів. В Адміністрації президента вже встигли порахувати, що мова йде про $40 млрд інвестицій. Але незалежні економісти кілька більш стримані у своїх оцінках. Кажуть, кредит МВФ – це знак великих проблем у державі. Гроші ж допомагають виграти час, щоб здійснити заходи щодо реанімації економіки. Успіх заходів залежить від влади, а не МВФ або іноземних бізнесменів.
Свій перший транш Україна, припускає фінансовий аналітик Олександр Паращій, частково використовує на сплату кредитів. “У першу чергу, перед самим МВФ. Ми цього року маємо погасити 1,5 мільярда”, – пояснив він.
Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник стверджує, що важливо, щоб такі витрати не стали закономірністю. “Майже 20% доходів бюджету йдуть на сплату відсотків за боргами! Це плата за відсутність дій, які повинен зробити уряд”, – пояснив він. Таких же дій очікують і від НБУ. На початок березня його золотовалютні резерви зменшилися до рекордних п’яти з гаком мільярдів доларів. Кредит, не раз говорили там, дозволить ринковими, а не адміністративними методами впливати на курс і утримати гривню на плаву.
У самому Нацбанку до отримання кредиту почали готуватися завчасно. Зокрема, після рекордного падіння впритул підтягнули нацвалюту до закладеної в бюджет позначки в 21,7 грн за долар.
Кредит допоможе НБУ придушити паніку, але, стверджують економісти, повністю проблеми не вирішить. Крім приходу в країну доларів МВФ, слід зупинити друк гривні.
Від реформ і дій, додають експерти, буде залежати і подальше кредитування. У 2009 і 2011 роках Україна кілька разів не виконувала обіцянок, взятих перед фондом. І це у фінустанові добре пам’ятають. Тому в разі нових порушень можуть перестати давати гроші без додаткових попереджень. Як уже повідомлялося, перший транш кредиту МВФ складе $5 мільярдів.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас