Порошенко не дозволив Нацкомісії погоджувати з Кабміном тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко не дозволив Нацкомісії погоджувати з Кабміном тарифи

1763
Президент України Петро Порошенко повернув до Ради зі своїми пропозиціями закон “Про внесення змін до деяких законів про встановлення цін (тарифів)” (реєстр. №0919), яким Верховна Рада зобов’язала Національні комісії, а також інші державні колегіальні органи погоджувати з Кабінетом міністрів тарифи, які встановлюються на рівні нижче економічно обґрунтованого рівня.
Як уточнюється в пропозиціях президента до документа, зазначений закон не може бути підписаний главою держави, оскільки встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін в розмірі нижче економічно обґрунтованого здійснюється за погодженням з Кабінетом міністрів з одночасним визначенням у відповідному урядовому рішенні джерел відшкодування різниці між державними регульованими та економічно обґрунтованими цінами.
Однак, згідно з нормами Бюджетного кодексу, бюджетні зобов’язання та платежі здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про держбюджет.
Отже, пропоновані законопроектом зміни можуть призвести до виникнення зобов’язань з боку Кабінету міністрів визначати джерела фінансування відшкодування різниці між державними регульованими і економічно обґрунтованими цінами.
“Щоб уникнути такої ситуації бачиться доцільним впровадити механізм, за яким Кабінет міністрів України буде погоджувати встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін в розмірі, нижче економічно обґрунтованого рівня, з одночасним поданням на розгляд парламенту законопроекту про внесення змін до закону України про державний бюджет на відповідний рік щодо джерел відшкодування різниці між державними регульованими і економічно обґрунтованими цінами “, – зазначено у пропозиціях президента.
Прийнятий парламентом документ, за який проголосувало 284 депутата, встановлював, що Кабмін, погоджуючи такі тарифи, зобов’язаний визначити джерела покриття різниці між ними і обгрунтованими цінами.
Законом уточнювалося, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) встановлює тарифи на електроенергію і газ для населення, в т.ч. диференційовані за кількістю спожитого енергоносія, або за групами споживачів. Також, закон вводив чітке визначення, що НКРЕКУ встановлює ціни на газ вітчизняного видобутку для суб’єктів з контрольним держпакетом, теплокомуненерго.
Згідно з документом, передбачалося, що граничні ціни на газ для промспоживачів і бюджетних установ НКРЕКУ буде встановлювати за попереднім погодженням з органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного і соціального розвитку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас