Українська криза може призвести до дуже різкого зниження світового врожаю кукурудзи з 2005 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська криза може призвести до дуже різкого зниження світового врожаю кукурудзи з 2005 року

Аграрний ринок
993
Рецесія в Україні може викликати дуже різке скорочення світового врожаю кукурудзи з 2005 року через зростання процентних ставок, яке зробило сільськогосподарські кредити недоступними, пише агентство Bloomberg.
Урожай в Україні, яка посідає третє місце у світі серед найбільших постачальників кукурудзи після США та Бразилії, може зменшитися на 19% – до 23 млн тонн, у поточному сільськогосподарському році, прогнозує аналітик Macquarie Group Ltd. у Лондоні Дарина Ковальська.
За її словами, фермерським господарствам України доведеться скоротити споживання добрив і пестицидів, які закуповуються переважно за кордоном, і перейти на більш дешеве і менш урожайне насіння.
“Фінансова система переживає тяжкі часи, і фермери не забезпечені необхідними для початку весняної кампанії кредитами, – сказала Д.Ковальська. – Банки як і раніше вкрай неохоче кредитують фермерів”.
При цьому Україна може скоротити виробництво пшениці цього року на 11% – до 22 млн тонн, вважає вона. Зниження буде менш вираженим, ніж для кукурудзи, завдяки урожаю озимих.
Вирощувати сільськогосподарські культури стало дорожче після того, як уряд України, намагаючись зупинити девальвацію гривні, підняв облікову ставку і ставку рефінансування до рекордних в порівнянні з іншими країнами 30% річних. Хоча уряд виділив гроші на субсидії за кредитами, цього недостатньо, щоб змінити ситуацію, заявив Bloomberg генеральний директор консалтингового агентства “УкрАгроКонсалт” Сергій Феофілов.
“УкрАгроКонсалт” прогнозує скорочення загального виробництва зернових в Україні на 10% в 2015 році – до 55 млн тонн.
Ціни на кукурудзу в Чикаго впали за останній рік на 19% після рекордного світового врожаю. У п’ятницю травневий контракт на кукурудзу подешевшав на 0,7% – до $3,88 за бушель ($152,76 за тонну).
За останні п’ять років Україна майже потроїла виробництво кукурудзи і увійшла до числа найбільших експортерів цієї культури. Поставки української кукурудзи останнього врожаю можуть досягти 18 млн тонн порівняно з 5,1 млн в 2009 році, прогнозує міністерство сільського господарства США.
В Україні кукурудзу сіють у квітні-травні, збір урожаю починається у вересні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас