631
До кінця року молочні продукти в Україні подорожчають на 20%
— Аграрний ринок
Ринок молочних продуктів в минулому році просів не так сильно, як побоювалися виробники, – лише на 4%, повідомив «Вістям» глава ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.
«Думаю, що і цього року не буде зниження більш ніж на 4%», – додав при цьому.
При цьому, за словами експерта, ціна на молочні продукти в Україні за цей час майже не змінилася, що підтверджує і голова ради директорів ДП «Мілкіленд Україна» Анатолій Юркевич, який стверджує, що відпускні ціни на сири його підприємства (ТМ «Добряна») не змінювалися з липня минулого року.
«Минулого року ми відпускали з заводу сир по 70 грн/кг (при курсі 12 грн/$) і зараз продаємо за стільки ж. Питання підняття цін на молочні продукти поки просто було відкладено через несприятливу зовнішньоекономічну кон’юнктури», – сказав він «Вістям».
Далі – гірше
Втім, до кінця 2015 р, за розрахунками фахівців, ціна молочки в нашій країні зросте на 20%. Підвищувати її будуть, щоб компенсувати девальвацію гривні. «Зараз почався етап планомірного підтягування цін на 2-5% щомісяця, щоб до кінця року можна було вийти на якийсь баланс», – говорить Юркевич.
На думку Вадима Чагаровського, будуть рости в ціні продукти щоденного попиту: молоко, кефір, сметана. «Думаю, що не дорожчатимуть молочні десерти, так як цей продукт відноситься скоріше до ласощів. Їх обсяг споживання і так впав приблизно на чверть. Те ж стосується сирних продуктів, йогуртів тощо », – говорить експерт.
І навіть якщо валютний курс почне знижуватися, це не надто позначиться на динаміці цін внутрішнього ринку. «У моїй практиці ще ніколи не було зниження цін на молочну сировину», – сказав «Вістям» Чагаровський. – Я думаю, якщо закупівельна ціна на сире молоко вийде на 6 грн за літр, то нижче вона вже не буде ».
На його думку, таку закупівельну ціну до кінця року будуть пропонувати селянам переробники, що відправляють свій товар на експорт. «Великі експортоорієнтовані підприємства будуть піднімати закупівельні ціни і 6 грн за літр буде до кінця року фактично« стандартом », – зазначив Вадим Чагаровський.
На сироватці багато не заробиш
За словами Анатолія Юркевича, Україна експортує сири в країни Кавказького регіону, Казахстан та інші. На Близький Схід і в країни Південно-Східної Азії йде сухе молоко.
Експерти вважають, що вивезення продукції за кордон – єдине, що допоможе вижити молочній галузі в найближчому майбутньому. При цьому 90% обсягу торгівлі за кордоном припадає на дві групи: перша – сухе молоко і вершкове масло, друга – сири і сироватка. На щастя, у нас практично кожне підприємство здатне виробляти їх виробляти.
«Останнім часом сильно зріс експорт сухої сироватки, сухого молока та казеїну. Вже зараз відзначається зростання експорту згущеного молока. Фактично підприємства перейшли на нові рейки », – говорить Чагаровський.
На переміщення суцільномолочних продуктів припадає тільки 10% експортних обсягів. Як правило, молочні продукти типу кефіру, йогурту і тому подібне виробляються локально, в країнах, де вони будуть спожиті: немає сенсу возити через кордон воду, якою можна на місці розбавити сухе молоко.
На жаль, сухі молоко і сироватка не дають великого прибутку. Тому найбільшу вигоду отримають підприємства, які зможуть налагодити експорт високоприбуткових продуктів. Наприклад, перспективний новий продукт з високою доданою вартістю – концентрат молочного білка, який використовують у харчовій промисловості. Або ж дитячого харчування. Але це під силу тільки великим компаніям.
Валютний шанс
Поки ж завойовувати закордонні ринки можна ціною. «Девальвація гривні дала нам хороший шанс. Світові ціни, наприклад, на сухе молоко зараз становлять $ 2-2,3 тис. За тонну в залежності від якості. Українським підприємствам вигідно продавати такий товар навіть по $1,8-1,9 тис /т », – говорить Чагаровський.
До речі, при цьому переробники можуть дозволити собі купувати молоко за найвищою ціною – 6 грн/л, тоді як наприкінці лютого середня ціна на молоко екстра-класу становила 4,86 грн/кг, вищого сорту – 4,63 грн/кг, першого – 4,57 грн/кг. А це суттєва підтримка для фермерів, які займаються молочним скотарством.
Виїжджають на контрабанді
А от з якістю справи йдуть не так добре. Четверта інспекція з ЄС, яка нещодавно відвідувала Україну, написала звіт із зауваженнями до вітчизняної системи контролю якості продукції. Усунення недоліків і нові перевірки займуть чимало часу.
«Я думаю, до кінця року. І тільки після цього почнеться інспектування конкретних підприємств і присвоєння їм кодів, що дозволяють ввозити продукцію в Європу», – говорить Анатолій Юркевич. Так що надії на те, що вже в середині літа нам дозволять експортувати молочні продукти в ЄС, на жаль, більше немає.
Почасти виправити ситуацію допомагає, як не дивно, контрабанда сирів до Росії. Як повідомив економіст департаменту технічного співробітництва Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, посилаючись на учасників ринку, частина цього продукту потрапляє на стіл росіян в обхід заборони. Але, за деякими даними, якщо до заборони в РФ кожен місяць вивозилося 6-7 тис. т. українського сиру, то тепер – приблизно 2 тис. т.
Костянтин Симоненко
За матеріалами: Вісті
Поділитися новиною