НБУ заборонив вивезення дивідендів і обмежив скупку валюти на внутрішньому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив вивезення дивідендів і обмежив скупку валюти на внутрішньому ринку

Валюта
5436
Відповідна постанова Нацбанку набуває чинності з 4 березня 2015 і діє до 3 червня включно.
Національний банк України розширив перелік обмежувальних заходів для стабілізації курсу гривні, зокрема, повністю заборонивши виведення дивідендів з країни і обмеживши можливості зі скупки валюти на внутрішньому ринку банками та їх клієнтами.
Відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку від 3 березня №160, текст якого розміщений на веб-сайті Нацбанку.
Постанова набуває чинності 4 березня 2015 і діє до 3 червня включно. “Заборонити купівлю, переказ іноземної валюти з метою проведення таких операцій (…) з повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів”, – йдеться в документі.
Раніше під таку заборону не потрапляли дивіденди з цінних паперів, які перебувають в обігу на фондових біржах.
Постановою також вводиться заборона банкам надавати клієнтам кредити в національній валюті (у тому числі за відкритими кредитними лініями і шляхом продовження раніше наданих кредитів), якщо в забезпечення надаються майнові права на грошові кошти в інвалюті, розміщені на рахунках у банках.
НБУ заборонив банкам купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізособи), яка має кошти в інвалюті, розміщені на поточних і депозитних рахунках в цьому і/або інших банках.
Разом з тим, ця заборона не поширюється на випадки, коли загальна сума коштів в інвалюті, розміщена на рахунках клієнта менша як $10 тис. (в еквіваленті за офіційним курсом).
Крім того, НБУ продовжив заборону на продаж валюти/банківських металів в одні руки в один день в одній банківській установі на суму понад 3 тис грн., а також на переказ інвалюти за кордон за дорученням фізосіб без підтверджувальних документів з поточного рахунку або без відкриття рахунку в суму понад 15 тис грн. в день.
Валютна виручка в Україні звалилася майже вдвічі
Нацбанк також зберіг заборону (за винятком зарплат та інших соціальних виплат, а також виплат вкладникам з боку Фонду гарантування вкладів) на видачу готівкових коштів у гривні одному клієнту в один день на суму понад 150 тис грн., а також в інвалюті – понад 15 тис грн. (в еквіваленті за офіційним курсом).
Ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (зберігається на рівні до 1%. Зберігається також вимога про затримку банками виконання заявок клієнтів на покупку валюти на чотири дні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас