Нацбанк активно рятує гривню: обсяг обов'язкових резервів банків підвищено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк активно рятує гривню: обсяг обов'язкових резервів банків підвищено

Казна та Політика
3237
Національний банк України (НБУ) для ослаблення девальваційного тиску на гривню в період з 10 березня по 9 квітня підвищує обсяг обов’язкових резервів банків, вказується в прес-релізі НБУ у вівторок.
“Обсяг обов’язкових резервів банків у встановленому нормативі збільшується орієнтовно на 12 млрд грн, що зменшить обсяги вільної ліквідності банківської системи і сприятиме зниженню девальваційного тиску”, – вказується в прес-релізі.
За даними Нацбанку, основним чинником такого зростання буде курсова переоцінка залучених коштів в іноземній валюті.
Разом з тим в прес-релізі наголошується, що таке рішення може ускладнити для банків обслуговування платіжного обороту їх клієнтів, і тому банкам дозволено зараховувати в покриття обов’язкових резервів 100% обсягу залишків готівки в касах банків у національній валюті (поки можна зараховувати 50% таких залишків ).
“Це дасть можливість нівелювати вплив курсового фактора на обсяг обов’язкових резервів в сумі орієнтовно 9 млрд грн. Відповідно, обсяг обов’язкових резервів, який банкам необхідно буде сформувати додатково, збільшиться орієнтовно на 3 млрд грн”, – вказується в прес-релізі.
Згідно з документом, нова резервна вимога набуде чинності 10 березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас