Гонтарева назвала умови для прощення боргів за валютними кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева назвала умови для прощення боргів за валютними кредитами

Кредит&Депозит
7080
Меморандум між банками і валютними позичальниками, що передбачає прощення штрафних санкцій та до 50% основної суми валютного кредиту, запрацює, якщо Верховна Рада скасує мораторій на відчуження майна і прийме податкові пільги на суму прощення кредитних боргів.
Про це повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.
Глава НБУ нагадала про «законопроект Князевича», який припускав конвертацію валютних кредитів у гривню за курсом 11,7 грн/дол., друге читання якого з літа минулого року так і не було проведено. «Цей закон був прийнятий у першому читанні, і більше другого читання у Верховній Раді він так і не побачив. Після цього курс був 16, і ми почали розробляти меморандум з нашими банками, тому що зрозуміли, що Верховна Рада не хоче допомогти позичальникам », – пояснила Гонтарєва.
Вона повідомила, що в даний час 12 найбільших банків підписали меморандум, в рамках якого вони готові прощати позичальникам всі штрафні санкції та до 50% основного боргу за кредитом, отриманим для покупки соціального житла (квартира до 60 кв. м або приватний будинок до 120 кв . м). «Єдине, що нас гальмує, після того, як найбільші банки підписали, – треба, щоб зняли мораторій на відчуження майна у Верховній Раді і щоб Верховна Рада проголосувала податкові пільги для таких людей. Бо якщо зараз таких податкових пільг не буде, то все, що банк пробачить позичальникові, податкова прийде і скаже – платіть податок. Цей закон повинен бути прийнятий, і тоді меморандум запрацює », – додала глава НБУ.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас