Скільки нафти споживає 1 людина щодня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки нафти споживає 1 людина щодня?

Енергетика
6514
Нафта – це товар, який використовується повсюдно, а світові потрібно багато нафти. Це знають дуже багато жителів Землі, але скільки цього «чорного золота» використовує кожна людина в звичайному житті?
Не секрет, що практично всі товари так чи інакше створюються з використанням нафтопродуктів. Тобто споживачами нафти є не якісь далекі і незрозумілі НПЗ, хімічні заводи і т. і., а звичайні люди.
Oil Price розглядається споживання нафти людиною в повсякденному житті на прикладі США, і це не дивно, так як країна є одним з найважливіших споживачів у світі.
Щодня один житель США споживає близько 2,5 галона сирої нафти, в рік – близько 22 барелів. Це якщо просто розділити загальне споживання на число жителів.
Справжня картина значно складніше, оскільки необхідно враховувати промислове споживання і т. і. Тоді щоденне споживання падає до 1,5 галона на людину в день. Якщо ж не враховувати населення у віці молодше 14 років, то споживання знову піднімається вище 2 галонів.
Велика частина повсякденного споживання сирої нафти пов’язана з транспортом. Якщо ви середній американський автолюбитель, то ваша потреба в сирій нафті складає близько 12 барелів на рік. Однак, якщо ваш автомобіль старше 10 років, ця цифра ближче до 15 баррелям на рік.
Чи дає електроавтомобіль економію? Звичайно, але не так вже й багато. Для нетрадиційного порівняння давайте уявимо, що всі електрика виробляється за рахунок нафти.
1 барель = 42 галона = 5800000 британських термічних одиниць
1 галон бензину = 124262 британських термічних одиниць
1 галон палива для реактивних двигунів = 128100 британських термічних одиниць
1 барель = 533 кВт\год
При цьому припущенні, Tesla Model S з батареєю 85 кВт/год буде споживати близько 8 барелів нафти на рік. Необхідно сказати, що це не дуже коректне порівняння, оскільки в США частка нафти у виробленні електроенергії складає всього 1%.
Літаєте на літаку? Скажімо, 3 тис. км на рік? До річного споживання необхідно додати ще близько двох третин бареля нафти.
Прекрасний круїз на 5 тис. км на лайнері “Оазис морів” (Oasis of the Seas) обійдеться приблизно в 4 бареля сирої нафти на одного пасажира. Один вуглецевий слід від цього лайнера говорить про величезне споживання.
Як щодо використання нафти в житлових приміщеннях? Використовуємо таке ж припущення, що і у випадку з електромобілем. У 2013 р середній американець в рік споживав будинку 10908 кВт / год електроенергії, а це приблизно 20 барелів сирої нафти. Реальний обсяг спожитої нафти, враховуючи роль нафти у виробництві електрики, набагато нижчий і становить близько однієї п’ятої бареля.
Нафтопродукти активно використовуються майже в кожному аспекті нашого повсякденного життя. Продукти харчування й споживчий ланцюжок в цілому не є винятком.
Погляньте на воду в пляшках: для виробництва 33 млрд літрів води в пляшках використовується 32 млн барелів нафти щороку. Навіть просто виробництво одноразових пластикових пляшок вимагає енергію, еквівалентом якої є майже 17 млн барелів нафти.
Отримання точної картини щоденного споживання нафти досить складно, оскільки споживання в різних регіонах планети і для різних людей може розрізнятися дуже сильно.
Але можна також піти іншим шляхом і уявити, що дає один барель нафти.
Згідно з даними Chevron за рахунок одного бареля нафти можна провести: 170 унцій пропану, 16 галонів бензину (близько 74 літрів), 4,5 літра гудрону, літр моторного масла, 37 літрів дизельного палива, 70 кВт електроенергії, майже 2 кг брикетів деревного вугілля, 27 воскової крейди, 39 футболок з поліестеру.
Також всього 1 барель нафти дозволить вашому 42-дюймовому плазмовому телевізору працювати близько півтора років, але це не дуже ефективне енергоспоживання. А ось персональний комп’ютер за рахунок такої кількості нафти може працювати кожен день протягом 7 років, а iPhone буде працювати більше 240 років (хоча за цей час вам його доведеться поміняти раз 200).
Нарешті, на відкритому ринку за барель WTI можна отримати близько $50.
Очевидно, що при такій ситуації попит на нафту не може зменшитися дуже вже сильно. Економіка нашої цивілізації, та й сама наша цивілізація, ґрунтується на використанні цього викопного палива. Навіть вода зараз залежить від нафти. Ви не можете отримати урожай пшениці без використання нафти і нафтопродуктів, а все, чим ви володієте, що їсте, або просто використовується – все це, так чи інакше, пов’язане з нафтою.
Це може здаватися страшним, адже в разі світової нафтової кризи (скажімо, різкого і сильного зниження поставок через військові конфлікти, техногенні або природні катастрофи) наше життя дуже сильно зміниться.
Без сумніву, коли-небудь на зміну нафти прийде щось інше, але до цього часу ще дуже довго. Так що поки необхідно визнати, що нафта для нас стала одним з найважливіших компонентів життя.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас