Як знецінена гривня змінює життя українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як знецінена гривня змінює життя українців

Особисті фінанси
4068
Як знецінена гривня вдарила по українцях, від чого їм доведеться відмовитися? Це питання вивчала “Сегодня”.
Середній клас: “будемо самі готувати і відмовимося від елітного спиртного”
На думку економістів, кардинальніше всього через дорогу гривню та інфляцію зміниться спосіб життя людей, що мають середній рівень достатку: стабільні доходи на одного члена сім’ї від 4-5 тис. грн на місяць ($500-625 за курсом 8 грн/$), своє житло, автомобіль, дачу, можливість раз на 2-3 роки відпочити за кордоном. “Найменше постраждає продовольчий кошик такої родини, оскільки ціни на основні продукти харчування – м’ясо, хліб, молоко, овочі і т. і, виростуть за рік не більше ніж на 30%, – вважає Олександр Охріменко. – Але очевидно, що ці люди рідше зможуть балувати себе делікатесами – наприклад червоною ікрою, рибою, імпортними сирами. Навіть апельсини потребуватимуть великих витрат”.
Як розповів нам киянин Андрій Мазуренко, який вважає себе представником середнього класу, він відмовиться від елітного спиртного – віскі, джина, хорошого вина, яке їх сім’я дозволяла собі на свята. “Доведеться ставити на стіл вітчизняний продукт, щоб укластися в колишній бюджет, перейдемо на більш дешеві сири, ковбаси. Будемо самі готувати: купувати м’ясо на ринку, на дачі посадимо не квіти, а помідори-огірки”, – говорить Мазуренко.
“Під ніж” підуть поїздки за кордон: альтернативою стануть наш південь і Карпати
Практично недоступним навіть для середнього класу, на думку Охріменка, стане відпочинок за кордоном. “Навіть якщо доходи середньої сім’ї в гривнях не змінилися, у валюті вони впали вчетверо – до $100-125 на місяць, або до $1200-1500 на людину в рік. А адже витрати зросли суттєво – крім їжі, ще дорожчатимуть комуналка, проїзд, одяг, взуття, навчання, ліки і так далі, тому відкласти серйозну суму у валюті навряд чи вийде. Хіба що почати економити на всьому”, – вважає експерт.
Як повідомили нам в Асоціації лідерів турбізнесу України, зараз за $500 з людини (включаючи витрати на візу і харчування) можна з’їздити в 5-денний автобусний тур по Європі. В $625 на кожного обійдеться не в сезон, тиждень відпочинку в Єгипті – готель 3*, сніданок, вечеря. Тобто реально – це не менш $750 з кожного, не рахуючи екскурсій. Накопичити за рік можна, якщо жити всього на 60 грн в день на людину – включаючи витрати на харчування, комуналку, одяг, взуття, проїзд. “Ми цього року відпочинемо не в Туреччині, як раніше, а з друзями – в наметі під Одесою. І на дачі у батьків”, – розповів нам 35-річний підприємець Максим Початун.
Автомобіль знову розкіш: пробки майже зникли, а “коней” переводять на газ
Найважчий удар по бюджету родини, що має автомобіль, завдало різке подорожчання бензину, 8 літрів якого з 10-ти – привізні, а значить – безпосередньо залежать від курсу валют. За даними консалтингової групи “А-95”, у лютому 2014 літр бензину А-95 коштував 11,4 грн/л, а сьогодні – 23-25 грн/л, тобто подорожчав удвічі. “Поїздки на роботу на авто, з розрахунку 40 км в день, віднімають тепер більше 2000 грн на місяць, або 13-15% бюджету сім’ї, а це вже накладно. Адже багато хто звик купувати в супермаркетах продукти на тиждень вперед, куди теж їздять на машині. Тому звички помінялися – більше людей пересіли на громадський транспорт. Це видно хоча б по тому, що у великих містах навіть у години пік немає пробок”, – говорить автоексперт Костянтин Кінбурн.
За словами співробітниці Нацбанку Тетяни Логвінової, раніше вона з сином, який теж працює в центрі Києва, їздили на роботу з Борщагівки на авто, зараз, в цілях економії, – в основному на трамваї і метро. “Я збираюся встановити на машину газ, так як часто їжджу на дачу за 150 км від Києва. Вкладу 15 тис. грн, але економія на ціні палива – більш ніж удвічі, так що окупиться швидко”, – поділився планами дачник Ігор Авраменко.
Взуття купуємо вітчизняне, а одяг – на ринках і в секонд-хенді
За даними Держстатистики, одяг за рік подорожчав найменше – на 10-12%. Але це не стосується імпортного одягу і взуття в магазинах і торгових центрах: їх ціна злетіла пропорційно курсу долара. “Хотіла купити хороші шкіряні чоботи. Обійшла масу магазинів у Києві – жахнулася від цін: середня ціна дійсно хорошою пари чобіт – близько 5000 гривень, це майже моя місячна зарплата! Насилу вдалося знайти на околиці непогані чобітки і черевики українського виробництва. Я заощадила половину від вартості імпортних чобіт, а вид і якість у них не гірша”, – розповіла нам Владислава Трубачова.
За спостереженням Охріменко, в Україні – знову розквіт секонд-хендів, причому там можна купити недорого майже нові брендові товари: від штанів і светрів до курток і верхнього одягу. Там тепер отоварюються і люди середнього достатку. “Товари під кінець тижня продаємо на вагу за ціною 20 грн/кг. Виходить, поношену дублянку або шкіряну куртку можна купити всього за 80-100 грн”, – розповів нам продавець нового секонду на столичній Шулявці Саїд.
Олександр Панченко, Олександра Захарова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас