Доларів в Україні достатньо, причина падіння гривні в спекуляціях і виведенні валюти з країни при потуранні НБУ - прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доларів в Україні достатньо, причина падіння гривні в спекуляціях і виведенні валюти з країни при потуранні НБУ - прем'єр

Казна та Політика
5546
Валюти на українському ринку достатньо, вважає прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, аргументуючи свої слова оборотом ринку, а її відтік з країни пояснює недостатнім контролем з боку Національного банку України (НБУ).
“За дев’ять останніх місяців на фінансовому ринку країни було продано $51,5 млрд. Це майже десятикратна сума до всього обсягу золотовалютних резервів, тобто ринок наповнений доларами”, – сказав прем’єр, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.
За його словами, щодня загальний обсяг купівлі-продажу іноземної валюти, який здійснюється банками і контролюється НБУ, в середньому становить від $100 млн до $170 млн.
“Це означає, що валюта є в країні. І це означає, що частина валюти купувалася й купується з метою проведення спекулятивних операцій, з тією метою, щоб купити валюту за нижчим курсом, а потім продати за вищим”, – вважає А.Яценюк, який з 2003 року по початок 2005 року був спочатку першим заступником, а потім в.о. голови НБУ.
“Ми неодноразово радили нашим колегам з Національного банку взяти ситуацію під жорсткий контроль для того, щоб не виганяли валюту за кордон по так званим імпортним контрактам, нібито під придбання товарів. А потім ці товари ні через 60, ні через 90 днів не приходять, і валюту тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу “, – додав прем’єр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас