У новому законопроекті про ринок газу відсутні норми, що захищають інтереси споживача - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У новому законопроекті про ринок газу відсутні норми, що захищають інтереси споживача - експерти

Енергетика
1198
Представлений у понеділок законопроект про ринок газу не враховує інтереси населення як його споживача, вважають експерти енергетичного ринку України.
Директор енергетичних програм Інституту суспільних досліджень Віталій Дем’янюк назвав законопроект про ринок газу дуже правильним законом, що імплементує європейське законодавство, але відзначив відсутність у законі норм, які б захищали інтереси споживача.
“Цей закон, який мав би передбачити окремі перехідні положення, які стосувалися б компенсаційного характеру заходів для певної категорії споживача, в даному випадку населення, про це просто забули. На жодному “круглому столі” інтереси такого гравця ринку, як споживач, не представлені. Є монополії, трейдери, добувачі, а споживачеві кажуть: ми тобі піднімемо в три-чотири рази ціни, про розрахунки не переживай, так тобі буде краще”, – сказав В.Дем’янюк у вівторок у Києві.
Разом з тим, в ході обговорення експерти зійшлися на думці про необхідність створення єдиного ринку газу.
Народний депутат Ольга Белькова зазначила, що для економічно обґрунтованої ціни на газ необхідно побудувати вільний ринок.
“Ми хочемо бачити єдиний ринок газу, а для цього потрібно, щоб всі компанії – і державні, і приватні працювали в єдиному нормативному сегменті, і закон про ринок газу створює такі умови”, – сказала вона.
Як повідомлялося, Кабмін затвердив законопроект про ринок газу, який відповідає вимогам третього енергопакету ЄС. Найближчим часом документ має надійти до парламенту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас