НБУ хоче притягати до відповідальності пов'язаних з банками осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче притягати до відповідальності пов'язаних з банками осіб

Казна та Політика
1518
Національний банк України працює над розробкою та втіленням норми про притягнення до відповідальності осіб, своїми умисними діями завдали збитків банку. Ця норма буде закріплена в законопроекті “Щодо внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності пов’язаних з банком осіб”, прийняття якого є необхідною умовою для отримання першого траншу МВФ у березні цього року.
Про це повідомив Леонід Антоненко, директор Департаменту реєстрації та ліцензування НБУ під час зустрічі з представниками Комітету з питань банківських та фінансових послуг Американської торговельної палати в Україні.
За словами Леоніда Антоненка, в разі доведення факту прийняття певним банком протиправного рішення на користь пов’язаних з ним осіб, отримані таким неправомірним шляхом вигоди підлягають стягненню за рішенням суду. Зараз Світовий банк спільно з регулятором допрацьовують формулювання цієї норми законопроекту.
Також планується здійснювати низку заходів для більш повного розкриття інформації банками про їх власників. Так, законопроектом передбачені нові вимоги до оприлюднення інформації про структуру власності банку.
“Оприлюдненню підлягають всі ланки володіння корпоративними правами банку до рівня кінцевих бенефіціарів – фізичних осіб. У випадку, якщо юридична особа в структурі власності банку має більше 20 акціонерів-фізичних осіб, розкриваються 20 найбільших акціонерів – фізичних осіб. Розкривається також кожна юридична особа, що володіє більш ніж 2 відсотками акцій банку або прямого або опосередкованого акціонеру банку. Регулятор всіляко підтримує ці пропозиції Світового банку”, – сказав Леонід Антоненко.
“Більше того, якщо після поширення на банки нових вимог щодо розкриття інформації про їх структуру власності, проходитиме дроблення пакетів на 1,99% і 0,01% або інші подібні явища, спрямовані на обхід вимог закону, ми будемо розглядати подібні випадки як доказ непрозорості структури власності банку “, – додав він.
Також, за словами представника НБУ, велику увагу буде приділено визначенню пов’язаних з банком осіб: “Надані МВФ гроші повинні залишитися у фінансовій системі України, а не бути виведеними з неї. Тому всі сірі схеми в прийнятті рішень в інтересах окремих пов’язаним з банком осіб будуть виключені”.
Нагадаємо, зараз особливу увагу до власників і топ-менеджерів проявляє Фонд гарантування вкладів. Станом на початок лютого, в правоохоронні органи було подано 437 претензій про відшкодування збитків фонду завданих протиправними діями посадових осіб неплатоспроможних банків, загальною сумою 58400 млн грн в результаті.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас