Ціни на оренду квартир у Києві встановилися на рівні 1997 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на оренду квартир у Києві встановилися на рівні 1997

Нерухомість
4868
За січень-лютий оренда столичних квартир в бюджетному сегменті (спальні масиви) подорожчала в гривні в середньому на 1-1,2 тис. грн. Якщо ще в 2014 році можна було зняти однокімнатну квартиру за 3,5 тис., то в цьому році за те ж саме житло доводиться викладати 4-5 тис. грн, ціни на двокімнатні зросли з 6 до 7 тис. грн, а на трійки – з 8 до 9 тис. грн.
Примітно, що ціни підвищували не тільки для нових наймачів, але і для старожилів, які роками орендують житло. Ріелтори кажуть, що люди реагували по-різному: половина переїжджала в інше (більш скромне) житло, а половина доплачували з нового місяця.
«У нинішній ситуації рекомендую орендарям вписувати в договір умову, що ціни не будуть переглядатися протягом, наприклад, півроку. 80-90% господарів на це йдуть », – запевнив «Вести» рієлтор Дмитро Ісок.
У бізнес-сегменті оренда в гривні подорожчала на 10-15%. При цьому напередодні весни підвищився попит на квартири з гарним видом.
«Потрібні квартири не старше п’яти років, в ідеалі – охорона, підземний паркінг, – розповіла «Вістям» експерт Ірина Луханіна. – Ціна однокімнатних становить 8-10 тис. грн, двокімнатних – 12-14 тис. грн. У ній є меблі і вся техніка. Новий тренд – вимога до наявності посудомийної машини ». При цьому, за її спостереженнями, господарі вже не заперечують проти дрібних тварин.
Примітно, що розцінки на житло бізнес-класу, де зазвичай діє валютна прив’язка, стали фіксувати у гривні. Хоча й із застереженням: господарі залишають за собою право раз на три місяці змінювати вартість при підвищенні курсу долара більш ніж на 20-25%. Великим попитом користуються одно-двокімнатні квартири в Печерському та Оболонському районах. Достатній попит спостерігається на великі квартири – трьох-чотирикімнатні (Драгомирова, Московська).
Підвищуючи гривневі ціни на дорогі квартири, господарі готові опускати доларові. Наприклад, житло, що здається в минулому році за 2,5 тис. у. е., тобто 30 тис. грн, в 2015 році готові надавати вже за 1,2 тис. у. е. – 35 тис. грн.
«У мене є клієнти з однокімнатною квартирою на проспекті героїв Сталінграда: в 2014 році її здавали за 900 у. е., тобто 7200 грн, зараз хочуть за неї 9 тис. грн (300 у. е.)», – навів приклад Ісок.
Парадокс ситуації полягає в тому, що якщо рік тому зняти квартиру в центрі міста за 150-200 у. е. було завданням з області фантастики (останній раз такі ціни були в 1996-97 роках), то зараз це цілком можливо.
«Якщо однокімнатна квартира в центрі торік здавалася за 6,5 тис. грн, тобто 800 у. е. то на початку минулого тижня це було близько 300 у. е, а за нинішнім курсом – і зовсім 200 », – наводить приклад Луханіна.
В Харкові орендні ставки на житло, що знаходиться в хорошому стані і розташоване неподалік від метро або іншої транспортної розв’язки, з початку року не змінювалися. Середня вартість однокімнатної квартири тримається на рівні 2500 грн на місяць, двокімнатної – 3000 грн, а трикімнатної – починається з 3300-3500 грн.
Причина – відсутність в останні місяці сплесків попиту. Потік переселенців із зони АТО, який провокував їх минулого літа, до початку 2015 року знизився, і ажіотажу в сегменті оренди немає.
Подорожчання долара на зніманні поки не відбилося. «Ставки на оренду житла зафіксовані в гривні і не прив’язані до вартості долара, – запевнила « Вести » керівник компанії «ХАН» (Харківське агентство нерухомості) Світлана Якимова. Більш того, за її словами, відносини між орендарями та орендодавцями зміцнюються від ситуації. «І власники орендованих квартир, і постояльці все частіше виходять з принципу «старий друг краще нових двох», – підкреслила вона.
ДНІПРОПЕТРОВСЬК: ДВОКІМНАТНУ ДЛЯ П’ЯТЬОХ НЕ ЗДАДУТЬ
В Дніпропетровську ціни на оренду житла навіть трохи знизилися – на 10-15%. Наприклад, однокімнатна квартира в центрі, яка минулого року коштувала 6 тис. грн на місяць, зараз обходиться в 5 тис. грн. У спальних районах, де раніше викладали за однушку по 3-3,5 тис. грн, тепер можна знайти варіанти і по 2-2,5 тис. грн, а в деяких випадках – навіть за 1,5 тис. грн. Варіанти на околицях стають ще більш ощадливими. «Наприклад, однокімнатна квартира в дев’ятиповерховій панельці на Червоному Камені раніше коштувала 2,2 тис. грн, а зараз її можна зняти за 1,8 тис. грн, двушку ж зі старими меблями можна підшукати за 2,5 тис. грн», – розповіла начальник відділу оренди АН «Проспект» Олеся Чебакова.
У той же час з наймачів стали частіше вимагати сплату всіх комунальних платежів. Якщо торік їх у повному обсязі сплачувало не більше 10% орендарів, то вже в цьому – 50%.
Через девальвацію гривні масовим явищем в Дніпропетровську став піврічний перегляд умов договору. В угодах прописується право господарів кожні 6 місяців змінювати вартість оренди. У той же час регулярно міняти квартиронаймачів ніхто не хоче – на кілька місяців квартиру зняти майже неможливо, мінімальна вимога – оренда на 12 місяців. «Буває, що навіть знижують ціни, щоб не втратити перевіреного мешканця, – на кілька місяців знижують ціну на тисячу-дві», – говорить Олеся Чебакова.
Ще один обов’язковий пункт у договорі – кількість осіб, які будуть жити. «Великим попитом користуються двох-трикімнатні квартири – у них селяться по кілька родин. Але якщо в трикімнатну господарі готові впустити дві сім’ї, то вже двокімнатну для п’ятьох не здадуть», – стверджує Чебакова.
Крім того, останні три тижні, за словами фахівців, активізувався попит з боку переселенців, квартир і раніше не вистачає. «Але про випадки, щоб господарі намагалися підвищувати ціни, я не чув», – сказав «Вістям» директор АН «Проспект» Юрій Алексєєнко.
ЛЬВІВ: НАЗАД У ДОЛАР НЕ ПЕРЕВОДЯТЬ
У Львові орендна плата стягувалася в доларі досить давно, причому незалежно від класу житла. Зараз подібна практика збереглася тільки в центрі, де під довгострокову оренду пропонуються поодинокі квартири. «Але валютні ціни зменшилися. Наприклад, трикімнатну квартиру «з повним фулом» (меблі та вся можлива техніка. – Авт.) у минулому лютому можна було зняти за $800, а зараз просять 500, але обов’язково в доларах, а не з перерахунку в гривні», – зазначив в розмові з «Вестями» співзасновник АН «Істейт-Ексклюзив» Євген Міщанчук.
Оренда ж квартир у спальних районах з літа минулого року вся перейшла на гривню. У середньому за півроку ціни зросли на 400-600 грн. Причому різке подорожчання долара не призвело до переходу знову на розрахунки у валюті. «Господарі, особливо ті, чиї квартири постояли по півроку порожніми саме через жорстку прив’язку до долара, прекрасно зрозуміли, що орендарі не готові платити у валюті, яка так швидко дорожчає», – пояснив Мішанчук. Так що ціни піднімаються в момент перепідписання договору – раз на півроку або раз рік.
ЗАПОРІЖЖЯ: ЦІНИ ЗНИЖУЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ ПЕРЕЇЗД
Запоріжжя максимум попиту припадає на квартири в центрі або в районах, що недалеко від нього (наприклад, Малий Ринок), а в спальних районах цікавляться житлом з гарною транспортною розв’язкою і недалеко від ТРЦ, розповіла директор АН «АРТА» Вікторія Шахмаева.
Примітно, що за останні півроку оренда в середньому по Запоріжжю подешевшала на 500-600 грн через активні пересування городян: вони намагаються переїхати або в квартиру дешевше, або шукають за ті ж гроші більш якісне житло. За спостереженнями Шахмаевої, найбільшим попитом користується дві категорії квартир: найдешевше житло і найдорожче в центрі. Наприклад, в новому будинку на пр. Маяковського трійка в 135 кв. м виставлена за 13 тис. грн, а найдешевший для міста варіант – це 2,5 тис. грн за однушку на окраїні. Оскільки в центрі Запоріжжя дуже великою проблемою є парковка, така опція (стоянка або паркінг) підвищує престижність квартири.
Ціни на оренду в Запоріжжі диктують саме переїзди людей (на орендних ставках не позначилася девальвація гривні). «У серпні-вересні був ажіотаж з боку переселенців, вони не економили і селилися в будь-яких варіантах. Але ненадовго – на два-три місяці. Тепер же люди шукають варіанти подешевше і активно торгуються, тому й середні ціни знижуються. Влітку двокімнатну квартиру в центрі ми здали за 5 тис. грн з платою за інтернет. Зараз вона виставлена за 4,5 тис. грн плюс інтернет або 3,5 тис. грн плюс комуналка. І поки охочих немає », – говорить Шамаєва.
Причому в оголошеннях господарів завжди стали вказувати, чи готові вони здавати житло вихідцям з Донбасу. Але ріелтори запевняють, що мова зовсім не в упередженому ставленні до конкретного регіону, а виключно в фінансові ризики – запорожці побоюються, що після оформлення статусу біженця квартиронаймачі відмовляться платити, а, приміром, матір із дитиною після цього виселити можна тільки з опікунською радою . Так що в разі поселення сім’ї із зони АТО, в договір вписують окремий пункт, за яким люди зобов’язуються платити за оренду навіть після отримання нового статусу.
Не дуже хочуть здавати житло переселенцям з Луганської та Донецької областей ще й через рішення Запорізького ради: якщо їх селять в кімнаті, а в іншій проживає сам господар житла, і люди беруть на себе оплату комунальних послуг, то з них не мають права вимагати орендну плату.
Не подобається запорожцям і велика концентрація переселенців в одній квартирі. «Схоже, що незабаром в договорах оренди з’явиться ще один «переселенський» пункт – про кількість проживаючих. Був випадок, коли в двокімнатній квартирі через два тижні після поселення жило вже шість сімей» , – говорить Шахмаева.
ОДЕСА: СТУДЕНТАМ СКЛАДНО ДОМОВИТИСЯ
В Одесі ціни з початку року піднялися на 500-1000 грн. «Однокімнатна квартира, яку в кінці минулого року здавали в середньому за 2,5-2,7 тис. грн на місяць, зараз виставляється за 3-3,5 тис. грн на місяць», – розповів ріелтор АН «Атланта» Валентин Слепуха. І уточнив, що, наприклад, однокімнатна чешка на 35 метрів з радянськими меблями на 6 ст. Фонтана зараз здається за 3,2 тис. грн.
Основна маса договорів укладається в гривні, але через постійне зростання курсу долара в договорах з’явився пункт про можливість збільшення оплати, якщо валюта підстрибне на певну цифру (наприклад, на 5 або 7 грн).
Орендарі в основному вимагають наявність в найманому житлі інтернету, холодильника і пральної машини (крім спального місця і шафи). Телевізор бажаний, але на ціну не впливає, як не принциповий тепер і формат санвузли (неважливо суміщений він або роздільний).
Основна група орендарів – одесити, а приїжджі і переселенці з Донбасу займають зовсім небагато квартир. «Попит переселенський в рази нижче, ніж на початку осені», – запевнив «Вести» Слепуха.
Ускладнилося життя студентів, яким стало складніше домовитися з господарями на спільну оренду, знявши вскладчину на трьох-чотирьох двокімнатну квартиру: господарі категорично проти таких варіантів.
Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас