Інвестпотенціал ЕСКО-компаній при обслуговуванні багатоквартирних будинків в Україні оцінюється в 225 млрд грн - Держенергоефективності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестпотенціал ЕСКО-компаній при обслуговуванні багатоквартирних будинків в Україні оцінюється в 225 млрд грн - Держенергоефективності

Енергетика
390
Приватні енергосервісні компанії (ЕСКО) при впровадженні в Україні системи і механізму укладення ЕСКО-договорів на лютий 2015 розпорядженні потенціал капітальних вкладень при укладанні договорів на обслуговування багатоквартирних будинків на рівні 225 млрд грн.
Як повідомило Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності), такі дані оприлюднив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, коментуючи ухвалення Верховною Радою в першому читанні відповідного проекту закону 5 лютого.
“Законопроект усуває основні перепони залучення приватного капіталу в енергоефективність об’єктів соціально-гуманітарної сфери та закладає основи для енергосервісних контрактів в багатоквартирних будинках, де ЕСКО-компанії за умови деяких економічних стимулів з боку держави мають потенціал капіталовкладень 225 млрд грн, що в довгостроковій перспективі заощадить в сфері централізованого теплопостачання 2,25 млрд куб. м газу на рік “, – цитується в повідомленні С.Савчук.
Крім того, в будівлях бюджетної сфери за рахунок впровадження енергоефективних проектів економія енергоресурсів оцінюється 0,8 млрд куб. м природного газу, або 6,5 млрд грн бюджетних коштів щорічно, додав він.
“Отже, прийняття законопроекту сприятиме реалізації цілеспрямованої політики держави, спрямованої на зниження енергетичної залежності України від імпортованих енергоносіїв та переорієнтацію державних коштів з поточних витрат на капітальні інвестиції”, – зазначив С.Савчук.
При цьому він нагадав, що на сьогодні в українському законодавстві відсутні механізми застосування ЕСКО-договорів, разом з тим впровадження таких договорів у бюджетних установах є вимогою директиви Європейського Парламенту 2006/32 / ЄС, виконати норми якої Україна зобов’язалася в 2012 році.
Прийняття Верховною Радою в першому читанні законопроекту “Про впровадження нових інвестиційних можливостей, гарантуванні прав і законних інтересів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації” є результатом спільної роботи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Держенергоефективності, а також чотирьох комітетів і фракцій парламенту , наголошується в повідомленні.
Згідно з даними веб-сайту Верховної Ради, авторами зазначеного законопроекту №1313 від 9 грудня 2014 є народні депутати Олег Ляшко, Віктор Галасюк, Олексій Ленський (всі фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Сергій Кіраль, Віктор Кривенко, Олена Бабак (всі фракція політичної партії “Об’єднання” Самопоміч “), Максим Єфімов, Борислав Розенблат, Олександр Дубінін, Микола Томенко, Олександр Домбровський (всі фракція партії” Блок Петра Порошенка “), Геннадій Кривошея (фракція політичної партії” Народний фронт “) та Олексій Рябчин (фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання” Батьківщина “).
Як повідомлялося, в середині грудня 2014 директор департаменту державного регулювання Держенергоефективності Олександр Тронь з посиланням на розрахунки, проведені спільно з Мінрегіоном та низкою міжнародних організацій повідомив, що вартість термомодернізації житлового фонду України, покликаної привести його у відповідність з європейськими стандартами, оцінювалася в 500 млрд грн при курсі 8 грн/$ 1, а єдиним і кращим на сьогодні інвестором такої термомодернізації є населення.
Раніше директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергій Кушнір повідомив, що на початок жовтня 2014 мінімальна потреба в інвестиціях інвестицій для термомодернізації житлового фонду України при впровадженні систем енергозбереження, з урахуванням попередньої оцінки вартості такої модернізації на сьогодні, оцінювалася в понад 300 млрд грн.
Крім того, потреба інвестицій на модернізацію котелень підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) з метою заміщення споживання природного газу, а також розподільних систем теплової енергії на зазначену дату попередньо оцінювалась в 60-70 млрд грн, повідомив С.Кушнір.
Наприкінці травня 2014 Мінрегіон з посиланням на дані Інституту газу Національної академії наук (НАН) України повідомив, що скорочення втрат теплової енергії внаслідок санації будівель в цілому може скласти близько 41%, при цьому в грошовому еквіваленті економія бюджетних коштів оцінюється на рівні 150- 600 млрд грн.
При цьому в Інституті газу відзначали, що модернізація теплогенеруючого обладнання котелень дозволяє заощадити всього лише 4% теплової енергії, або 141 млрд грн, теплових мереж – 14% теплової енергії, або 33 млрд грн бюджетних коштів.
За словами директора департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ Мінрегіону Наталії Олійник, забезпечити фінансування санації та термомодернізації будівель передбачається шляхом залучення приватних ЕСКО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас