Українські роботодавці звинувачують владу в непрофесіоналізмі і ігноруванні проблем бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські роботодавці звинувачують владу в непрофесіоналізмі і ігноруванні проблем бізнесу

Казна та Політика
1751
Українські роботодавці і трудові колективи мають намір ініціювати громадське обговорення питання про відповідальність уряду і парламентської більшості за шкоду, що наноситься економіці країни.
“Ми розуміємо виклики, що стоять перед Україною у зв’язку з агресивною політикою Росії, конфліктом і бойовими діями на сході країни, і з розумінням ставимося до необхідності концентрації зусиль держави в цьому напрямку. У той же час не можемо погодитися з тим, що цими факторами влада прикриває свій непрофесіоналізм”, – йдеться у відкритому зверненні роботодавців і промисловців до влади і громадськості, поширеному на прес-конференції в четвер.
За оцінкою роботодавців, заплановані коаліційною угодою заходи, з яких лише 50% включені в програму діяльності уряду, фактично не виконуються, кулуарно і хаотично приймаються необгрунтовані рішення, а бізнес і суспільство фактично відсторонені від системи вирішення економічних рішень.
“Ми констатуємо, що за два місяці з моменту підписання коаліційної угоди, влада не виконала жодної обіцянки з реформування економіки, а окремі рішення прямо суперечать взятим зобов’язанням”, – наголошують автори звернення.
Зокрема, таким, що суперечить нормам СОТ роботодавці називають введений податок на імпорт.
Крім того, на їхню думку, кількість адміністративних послуг не скорочується, держапарат замість скорочення тільки зростає, збережений інститут “смотрящих”, а задеклароване скорочення кількості податків на практиці обертається їх зростанням, тоді як багато підприємств зупиняють роботу і скорочують співробітників.
Зокрема, як повідомив член ради Федерації роботодавців України Геннадій Руденко, на межі зупинки перебуває Крюківський вагонобудівний завод, сумський “Насосенергомаш”, фактично зупинено Сумське НВО ім. Фрунзе, неясні перспективи відновлення роботи ВО “Південмаш”, в процедурі санації Кременчуцький сталеливарний завод, в “ступорі” вагонобудівні та скляні підприємства.
“Безумовно, страждають цілі сектори, особливо підприємства з високою доданою вартістю, такі як машинобудування”, – зазначив Г.Руденко.
“Це не критиканство або черговий виклик уряду або владним структурам, ми готові до діалогу. Але якщо ми будемо мовчати зараз, то можемо через кілька років опинитися в державі, де немає товаровиробника”, – додав глава Федерації роботодавців машинобудівної галузі Григорій Дашутін.
Як зазначив голова об’єднання організацій роботодавців Херсонської області Олександр Олійник, деякі рішення уряду “просто не піддаються розумному поясненню”. Зокрема, заблоковане в кінці грудня залізничне сполучення з Кримом, за його словами, призвело до того, що там залишилося близько 1 тис. українських вагонів, переважно товарних з сировиною для українських підприємств.
“І що отримали? Склярські підприємства практично закрилися, збільшився імпорт скляної продукції. Одночасно на металургійні підприємства перестало поставлятися метвапно, на межі зупинки виробництво флюсу. Сьогодні машинобудівники дійшли до покупок металу в Туреччині, Німеччині, Росії, а в Україні метал подорожчав в 2 -2,5 рази, і до того ж його не можна придбати “, – зазначив А. Олійник.
Крім того, він розкритикував намір уряду залучити польський кредит на переобладнання українських ТЕС з використанням котлів польського виробництва під використання польського вугілля, зазначивши, що вугілля на підконтрольних України територіях і в західній Україні достатньо.
“А в 2014 році в країні з’явився новий корупційний ринок, заснований на існуванні кількох курсів валют, і за це теж ніхто не несе відповідальності”, – підкреслив він.
У числі позитивних прикладів президент Всеукраїнського об’єднання роботодавців “Укрлегпром” Олександр Соколовський назвав роботу митниці, а також прихід волонтерів в систему держзакупівель для армії.
У зв’язку зі сформованою ситуацією роботодавці вважають за необхідне термінове проведення зустрічі з президентом, прем’єр-міністром та членами уряду з метою пошуку взаєморозуміння і досягнення компромісу в ключових питаннях економічної та соціальної політики.
Звернення підписали 19 об’єднань бізнесу, які представляють 17 тис. підприємств з чисельністю працівників понад 2,5 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас