Уряд проаналізує підсумки експерименту єдиного соціального внеску - Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд проаналізує підсумки експерименту єдиного соціального внеску - Яценюк

Казна та Політика
1237
Уряд проаналізує експеримент щодо зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ), введений поправками до Податкового кодексу в кінці 2014 року, повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
“Треба ще раз проаналізувати і зважити, чи вдався цей експеримент позитивно або треба в нього вносити зміни”, – сказав глава уряду на засіданні Національної ради реформ у Києві.
Як повідомлялося, Верховна Рада в кінці 2014 року прийняла закон про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці. Він допускає зниження ставки ЄСВ вже з 2015 року при виконанні підприємствами ряду умов: збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% в порівнянні з його середнім розміром в 2014 році; середній платіж за одну застраховану особу – не менше 700 грн на місяць; середня зарплата на підприємстві – вище трьох мінімальних (3,654 тис. грн на місяць).
У такому випадку підприємство може збільшувати фонд оплати праці, фактично не збільшуючи відрахування до соцфондів за рахунок пропорційного зниження ставки ЄСВ на роботодавця (але не більше ніж в 2,5 рази). Однак з такою підвищеної зарплати як і раніше будуть стягуватися податок на доходи фізичних осіб (15-20%), військовий збір (1,5%) і єдиний соціальний внесок з працівника (3,6%).
Закон також передбачає зниження діючих ставок ЄСВ для всіх підприємств на 40% з 2016 року. А.Яценюк при голосуванні за закон уточнив, що таке радикальне зниження ЄСВ вимагає узгодження з міжнародними фінансовими партнерами України.
У Раду вже внесений законопроект представниками парламентської коаліції, що передбачає розширення числа учасників цього експерименту за рахунок спрощення критеріїв і зниження порогу участі в ньому.
Надходження єдиного внеску в Україні в 2014 році збільшилися на 1,3% – до 179,6 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас