Місцеві гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві гроші

Казна та Політика
440
В рамках реформи децентралізації громади отримали більший бюджетний ресурс, але водночас збільшилася їх відповідальність за видатками
У 2015 році уряд робить перші кроки на шляху до децентралізації влади. У тому числі і в бюджетній сфері. Реформа дасть місцевим бюджетам мільярди гривень додаткових ресурсів. Додаткові кошти можна буде залучити за рахунок двох нових джерел доходів, що спрямовуються безпосередньо в місцеві бюджети. По-перше, це податок на нерухомість, по-друге – збір з продажів підакцизних товарів. Куди спрямовувати отримані гроші будуть вирішувати самі місцеві ради.
Особистий рахунок
Протягом довгих років регіони повністю залежали від волі з центру і змушені були просити гроші. Тепер місцеві бюджети матимуть більшу кількість фінансових ресурсів, пропорційну ефективності їх роботи.
Раніше до місцевих бюджетів закладалися витрати на виконання власних та делегованих повноважень, і, виходячи з рівня прогнозованих доходів громади, держава або забирала залишок коштів, або покривала дефіцит дотацією.
Тепер вилучення «зайвих» коштів будуть грунтуватися на інших принципах. З’явилися дві нові дотації: базова і реверсна. Грунтуючись на даних минулого року, Мінфін підраховує «індекс податкоспроможності». Спочатку вираховує середню цифру заробітку всіх територіальних громад. Потім проводяться розрахунки по кожному регіону. І в результаті, якщо «індекс податкоспроможності» виявиться вище 1,1 то від суми коштів, які надходять в громаду від податку на доходи фізосіб і (для областей) від податку на доходи приватних підприємств, віднімаються 110% від середнього по країні показника за такими надходженням. Половину отриманої різниці вилучає держава. Якщо індекс податкоспроможності у громади нижче 0,9, їй дістається базова дотація в розмірі 80% від відсутньої суми. Якщо індекс виявляється на рівні 0,9-1,1, держава нічого не отримує від такої громади, але й нічого їй не віддає.
«Бюджетна децентралізація передбачає, з одного боку, можливість для регіонів самостійно встановлювати ставку і збирати податки. З іншого боку – передбачає відповідальність за використання зібраних грошей », – зазначив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Що стосується податків, то уряд передає місцевим бюджетам 10% податку на прибуток підприємств, 100% державного мита, 100% плати за надання адміністративних послуг, 80% екологічного податку, акцизний податок, 25% плати за надра, податок на майно, єдиний податок, податок на прибуток комунальних підприємств, місцеві збори, інші податки.
«Я прошу місцеву владу скористатися тим, що вони просили 20 років, але тільки тепер отримали: самостійністю. Ми дали вудку, і тепер ваше завдання – зловити рибу і дати можливість регіонам отримувати більше грошей », – зазначив Яценюк.
Кабмін знімає з керівників місцевих громад їх найбільший головний біль, беручи на себе фінансування медицини та освіти. Міста обласного значення, райони та області будуть отримувати з держбюджету дві нових субвенції – освітню та медичну, які відшкодують їх втрати.
«Завдяки впровадженню нової моделі фінансування місцеві бюджети отримають додаткові ресурси для виконання державних функцій – 22-23 млрд. грн. Також вони отримають додатковий ресурс для реалізації своїх нових повноважень – приблизно 36 млрд. грн», – зазначила міністр фінансів України Наталія Яресько.
Антикризова децентралізація
Президент України Петро Порошенко назвав бюджетну децентралізацію однією з основних економічних реформ в країні.
Глава держави впевнений, що дерегуляція економіки та бізнес-процесів, скорочення витрат на державний апарат, поряд з реальною бюджетної децентралізацією, що надає широкі можливості регіонам, є ключовими економічними реформами в Україні на поточному етапі.
«Ми суттєво скорочуємо бюджетні витрати, ми зменшили бюрократичний апарат, ми рішуче децентралізуємо бюджет і надаємо більше можливостей регіонам», – заявив Порошенко в ході виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
Президент підкреслив, що новий парламент і уряд України прагнуть змінити Україну, зробити її абсолютно новою, використовуючи при цьому досвід країн ЄС, Сінгапуру, США. При цьому Європа і Америка не тільки допомагають Україні на рівні консультацій, але й готові підкріпити реформи фінансами. У підсумку децентралізація допоможе країні швидше вийти з кризи. Тепер все залежить від місцевої влади, від того як вони впораються з додатковими правами та обов’язками, покладеними на них в податковій і бюджетній сферах і якщо регіони доведуть, що вони готові впоратися з новими викликами, їх повноваження будуть розширюватися і надалі.
Антон Семенов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас