Євро продовжує оновлювати рекордні мінімуми - котирування опустилися до $1,1189 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро продовжує оновлювати рекордні мінімуми - котирування опустилися до $1,1189

Валюта
1076
Курс євро до долара США різко падає в п’ятницю, європейська валюта торгується на мінімальних рівнях за 11 років.
Негативом для євро є очікування дострокових парламентських виборів в Греції, які пройдуть 25 січня.
Побоювання, що перемогу на виборах отримає опозиція, налаштована проти реалізованої в Греції програми бюджетної економії, посилили падіння євро, викликане заявою Європейського центрального банку про запуск програми кількісного пом’якшення (QE).
Курс євро щодо долара США до 16:00 МСК у п’ятницю впав до $ 1,1189 порівняно з $ 1,1366 на закриття ринку.
Глава ЄЦБ Маріо Драгі в четвер повідомив, що Центробанк буде викуповувати активи на суму 60 млрд євро на місяць починаючи з березня 2015 року та до кінця вересня 2016 року.
Оголошені щомісячні обсяги викупу активів перевищують 50 млрд євро, про які стало відомо напередодні внаслідок витоку матеріалів до січневого засідання ЄЦБ. Проте раніше передбачалося, що програма може тривати до кінця 2016 року.
Також ЄЦБ підвищив доступність довгострокових кредитів для банків у рамках програми TLTRO.
“Дії ЄЦБ викликали дійсно потужну реакцію ринків, – відзначає аналітик Rabobank International у Лондоні Джейн Фолі. – Тепер цікаво подивитися, як відреагують на цей крок інші центробанки”.
“Вибори в Греції дають ще один привід для продажу євро, якщо рішення ЄЦБ було недостатньо”, – заявив валютний аналітик Westpac Banking Corp. Шон Келлоу.
Як передає BBC, фактично передвиборча кампанія в Греції являє собою боротьбу двох підходів до управління країною.
Правоцентристська “Нова демократія”, лідер якої Антоніс Самарас займає зараз посаду прем’єр-міністра, сподівається, що виборці підтримають програму подальшого скорочення бюджетних витрат, покликану допомогти Греції впоратися з наслідками важкої фінансової кризи.
Однак опитування громадської думки показують, що виборець віддає перевагу лівій партії “СІРІЗА”, голова якої Алексіс Ципрас обіцяє звільнити країну від “фінансового ярма Євросоюзу”, позбувшись від половини зовнішнього боргу Афін перед ЄС і Міжнародним валютним фондом.
Якщо це станеться, перемога “СІРІЗА” може спровокувати жорстку кризу у відносинах Греції з іншими країнами, що входять до Євросоюзу.
Курс євро щодо ієни опустився в ході торгів до 132,15 ієни проти 134,67 ієни напередодні, пара долар / ієна торгується на рівні 118,14 проти 118,11 на закриття ринку в четвер.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас