Реальна заборгованість держави перед бізнесом перевищила 90 млрд грн - Федерація роботодавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальна заборгованість держави перед бізнесом перевищила 90 млрд грн - Федерація роботодавців

Казна та Політика
330
Федерація роботодавців України заявляє, що реальна заборгованість держави перед бізнесом за два місяці зросла на 1,8 млрд гривень (2%) до 90,5 млрд грн, передає прес-служба федерації.
Станом на 1 січня 2015 офіційна цифра заборгованості держави з відшкодування ПДВ на поточні рахунки склала 19,3 млрд грн. За 2014 ця сума збільшилася на 4,4 млрд грн і це при тому, що 6,8 млрд грн держава відшкодувала бізнесу ПДВ-облігаціями. Це також борг, термін відшкодування якого фактично перенесений в часі. Таким чином, заборгованість за рік збільшилася на 11,2 млрд грн і перевищила вже 26 млрд грн. Сума колосальна для підприємств, які не тільки позбавлені обігових коштів, а й змушені вже скорочувати робочі місця. Навіть ті підприємства, які мають безперервний цикл виробництва, починають хоча б частково зупиняти свої виробничі лінії.
У ФРУ також відзначають, що ПДВ, заявлений до відшкодування в рахунок майбутніх платежів на початок поточного року склав – 14,7 млрд. грн. Перевищення податкового кредиту над зобов’язаннями становить 14,2 млрд грн, збільшившись з початку 2014 на 6, 5 млрд грн. Переплати до держбюджету становлять 35,5 млрд грн, збільшившись з початку року на 8,5 млрд.грн.
З грудня 2014 відшкодування збитків на додану вартість майже заблоковано. Зокрема, в грудні відшкодували лише 1,2 млрд грн при запланованих 4,9 млрд грн – інформують у ФРУ. Не відбувалося відшкодування навіть тим підприємствам, які відповідно до законодавства відповідають всім необхідним вимогам, які пред’являються для автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Ситуація триває, і вже в січні 2015 підприємства, що потрапили до реєстру на автоматичне відшкодування ПДВ, виключаються з нього після певних дзвінків з Києва. Всі чудово розуміють, що не буде ніякого відшкодування, якщо ти не потрапив в “коло своїх”.
Ще однією значною проблемою в Федерації роботодавців України називають повну закритість з боку Державної фіскальної служби. Узагальнена інформація по заборгованості з ПДВ є суспільно значимою і не має ніякого грифа обмеженого доступу. Але незважаючи на всі обіцянки керівництва ДФС стати “відкритими”, відомство послідовно продовжує приховувати цю інформацію. Більш того, в самій системі ДФС вжито низку заходів для того, щоб не допустити витоку цих даних у відкритий доступ. У свою чергу, підприємства, крім неможливості отримати правдиву інформацію, позбавлені будь-якої можливості повернути ПДВ навіть за рішенням суду, адже ті просто не виконуються.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас